Min mand forstår mig ikke – om at rumme forskellighed

Tænker du: Ej, men han forstår mig jo heller ikke! eller Vi skændes og diskuterer altid og vi bliver alligevel aldrig enige! eller Min mand forstår ikke hvad jeg mener, vi får altid konflikter.

Så er du måske vokset op i en familie, hvor det at være enige var det ypperste, det var kærlighed. Konflikterne blev fejet ind under gulvtæppet og alle parter åd vognlæs af kameler, for at opretholde familieidyllen. At være uenig var forkert og farligt og skulle med al magt holdes nede.

Hvis du så har giftet dig med en mand, som er vokset op i en familie med glødende politiske diskutioner og hvor det at være uenig blot var startskuddet til endnu en livlig debat. Så er det sikkert umådelig anstrengende for dig at være i det parforhold. Du føler dig ikke forstået og i din verden bliver hver lille uoverensstemmelse til et skænderi. Du kan simpelthen ikke forstå hvorfor alt skal gennemdiskuteres, hver evig eneste gang. Din mand derimod kan ikke forstå at I ikke bare kan tale om tingene og få sagt, hvad I mener hver især og måske nå til enighed og måske ikke og hvad så?

Her kommer den gode nyhed: Forskellighed er sundt. Det er forskellen på dig og ham, der gør at du synes han er interessant at tale med, at du er nysgerrig efter at høre hans mening om noget og at I stadig gider dyrke sex efter mange års samliv. Hvis altså du kan værdsætte forskelligheden. Hvis du synes den er selve roden til alt ondt i jeres forhold, så er der sikkert ikke meget sex hjemme hos jer. Eller hvis I er evigt enige og går rundt nede i Bilka lørdag formiddag i ens vindjakker, så hænger I nok ikke i gardinerne lørdag aften og hviner af fryd.

Mange siger med slet skjult stolthed i stemmen: Vi skændes aldrig. Det er en fordel med modifikationer. Jeg synes ikke man nødvendigvis skal råbe og skrige og smide ting efter hinanden for at være rigtig (hvis rigtig ellers fandtes) men jeg vil slå et alvorligt slag for forskelligheden. Ja, det får os til at trække os i håret af frustration og ja den giver anledning til debat og diskussioner som ikke altid ender i enighed, men den er saksusme også med til at holde liv i kærligheden og passionen.

Så husk det lige næste gang:

· kys forskelligheden og hinanden

· hvis du ikke føler dig forstået eller respekteret for den du er, så vid at du forstår dig og det tæller også, uanset hvad andre siger

· hold liv i forskelligheden for så holder I liv i hinanden

· anerkend at I ikke altid behøver være enige, det er helt ok at mene noget forskelligt også overfor børnene

· dyrk forskelligheden og tal om alt muligt, så I kan lære noget af hinanden og få jeres synspunkter op til revision

Det er ikke forskelligheden der giver forhindringerne, det er måden i forvalter jeres forskellighed på, der gør hele forskellen.

Held og lykke med kærligheden

Kærligst Katrine Axholm

Vil du lære mere om at leve med forskellighed? Meld dig til min workshop den 3. december kl 10-16 i Hørsholm hér

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.