Ærlighed

”Hvad skal min mening hvis den sårer dig igen, ærlighed når længst, men hvorhen?” synger Nik & Jay og Julie – og de har fuldkommen ret.

Hvad betyder egentlig ærlighed?

Ærlighed er at fortælle hvordan jeg har det og at sige min mening om nogen eller noget. Personligt synes jeg det første er langt det mest interessante. At fortælle hvordan jeg har det er sandheden – uden diskussion. Det kan de mennesker jeg omgiver mig med forholde sig til og de ved altid, hvor de har mig, fordi jeg er ærlig om mig. De kan reagere på det og fortælle hvordan de har det og det er sandheden for dem. Og sådan kan vi fortsætte den gode kontakt med hinanden.

At fortælle hvad jeg synes om noget, kan være brugbart, når min mand og jeg skal købe ny sofa, men det er sjældent særlig konstruktivt, hvis jeg ytrer min mening om ham, måden han ser ud på, opfører sig eller opdrager vores børn på. Hvis han beder om et råd eller direkte spørger, hvad jeg synes er jeg helt med, men det gør han sjældent, for hvor interessant er det egentlig, hvad jeg synes? Er mit ”gode råd” altid godt? Jeg mener ikke at vi slet ikke skal bruge hinanden, som venner og sparringspartnere, jeg mener derimod at vi i langt højere grad skal være opmærksomme på, hvornår vi åbner munden og siger noget om andre, som de slet ikke er interesseret i at høre.

Ikke desto mindre er der desværre rigtig mange, især kvinder, som mener at parforholdet er et ”carte blanche” til at udtale sig råt for usødet om alt, hvad der vedrører deres mand. ”Burde du ikke ringe og ønske din mor tillykke med fødselsdagen?”, ”Ej, det kan da ikke være dit alvor, at lille Amalie skal have det tøj dér på i børnehaven” eller ”Den skjorte er bare ikke særlig god til de bukser”. Måske kender du mange flere rammende eksempler af slagsen fra dig eget parforhold.

Problemet er egentlig ikke alle bemærkningerne, selvom de er dræbende for den hjemlige hygge og især erotik. Det er den underliggende energi, der er selve ondet. Selvom Fru Ærlig holder sin mund og ikke kommenterer på sin mands gøren og laden, så er energien allerede i rummet. En energi af manglende respekt for forskelligheden, et skred i magtbalancen, hvor kvinden i bund og grund synes hun ved bedst.

Ærlighed er derfor en misforstået undskyldning for at give sin mening til kende uanset om den er ønsket eller ej. Jeg har derfor fundet (kan desværre ikke huske hvor) et sammenfattet stykke tekst, som netop beskriver ærlighed i sin fineste potens.

”Ærlighed er mit mest autentiske udsagn om mig selv og det er altid konstruktivt for personlige relationer. Ærlighed forstået som min mening om dig, er det derimod næsten aldrig. Når vi af og til er nødt til at være ærlige om vores meninger om andre, så bør ærlighed altid gå hånd i hånd med kærlighed.”

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Jeg kender det og oplever det igen og igen og igen hos alle kvinder – den måde, hvorpå vi pakker vores trang til at kontrollere og styre alting ind i tilsyneladende ligegyldige bemærkninger. Hvordan kan de dog holde det ud, de mænd? 🙂

    Rigtig klogt citat – jeg går også ind for ærlighed på den respektfulde måde.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.