Hvad driver dig i parforholdet?

Vi ser og oplever det vi gerne vil se og opleve i vores parforhold, også når det gør ondt.

Når jeg har par i terapi bliver det ofte tydeligt at hver part har sine “briller” på. Det kan være briller, som kun ser efter afvisningen, kritikken  eller svigtet i den anden. Det er min erfaring at jo flere oplevelser et menneske har af at blive netop afvist, kritiseret eller svigtet, jo sværere er det at tage brillerne af og se noget andet.

Du kender det sikkert selv, for det er jo det sædvanlige med ham. Han hører bare aldrig hvad du siger eller I laver gang på gang en aftale om noget og så svigter han den igen. Eller hun er bare efter dig hele tiden. Aldrig kan du gøre noget rigtigt, alting skal være på hendes måde og hun kontrollerer i et væk. Hvorfor sårer du mig altid sådan, når vi er uvenner eller du går hele tiden væk, når jeg prøver at tale med dig.

Når først du har en oplevelse af at virkeligheden er som du opfatter den, så skal der et jordskælv til at ændre det billede. Her sidder I så fast i jeres forhold. Han føler sig hele tiden kritiseret og hun føler sig hele tiden svigtet. Han gør alt hvad han kan, men hun bliver aldrig tilfreds og hun skælder og smælder fordi hun ikke synes at han deltager nok. Den ene hamrer på døren og den anden trækker sig væk.

Parterapi hos mig handler om at forstå sig selv og hinanden. Når vi ved hvorfor vi gør som vi gør, så kan vi gøre noget andet. Når vi forstår hvor motivationen kommer fra, så kan vi møde os selv og den vi elsker med rummelighed og kærlighed.

Her er nogle oversættelser på handlinger, som er drevet af nogle andre følelser end dem, der kommer frem i konflikten:

· Når jeg hele tiden kritiserer dig, er det fordi jeg savner at du er tydelig!

· Når jeg trækker mig væk er det ikke fordi jeg ikke kan lide dig, men fordi jeg ikke kan holde ud at du er efter mig hele tiden.

· Når jeg skælder ud er det i frustration over at vi ikke kan finde ud af det.

· Når jeg er arrogant er det fordi jeg er bange for ikke at være god nok til dig.

· Når jeg trækker mig væk fra dig er det fordi jeg føler mig utilstrækkelig

· Når jeg er utro er det fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal bede om det jeg har brug for

Og jeg kunne blive ved. Variationerne af drivkraften bag vores følelser er nemlig alen lang. Det udviklende og til tider også det svære, er at opdage denne drivkraft. Det er også her forløsningen ligger, fordi vi så kan være ligesom vi er, og stadig tro på at vi bliver elsket.

Læs mere om min workshop: Det Levende Parforhold

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.