JP-Klumme: Er du dum?

Jeg er vred, ja faktisk er mit pis så meget i kog at jeg er nødt til at skrive om det her. For at få luft og for at stille spørgsmålstegn ved den måde vi mennesker er sammen på. Det er faktisk ikke så tit det sker, at jeg bliver vred. Det skulle da lige være når nogen skrider i utide fra deres ægteskab, uden at blive klogere på hverken sig selv eller hinanden. Men det er nok en arbejdsskade, så det er vel lovligt undskyldt. Næ, faktisk så grænser jeg nok til det naive, når det kommer til mennesker. Jeg tror, som udgangspunkt, på at vi alle gør det så godt vi kan. Med det vi nu har fået med os i livet på godt og ondt. Savner at flere tager ansvar for deres egen lykke, men lad det nu ligge.

Nu råber jeg så vagt i gevær, for jeg er vred og harm og jeg skammer mig over mine medmennesker. Jeg synes vi er blevet en kultur, som gør nar af hinanden. Sådan lidt ”næst efter egen lykke er andres ulykke det bedste”. Et er Rytteriet og Krysters Kartel, som laver grin med danske arketyper og de gør det godt og på en eller anden måde også kærligt. Måske fordi de kan genkende sig selv. Et andet er kvindenedsættende stand-up og blondinevitser, som jeg som regel bare kan ryste på hovedet af.

Det der virkelig kan få min loyalitet og solidaritet op på barrikaderne er reality-tv såsom Paradise Hotel, Amalies Verden og Kongerne fra Marienlyst. Her udnytter tv produktionsselskaberne de medvirkendes naivitet og til tider dumhed. De bliver filmet råt for usødet, med det ene formål at klippe det sammen på en måde, så det giver ”bedst” muligt tv. Det vil sige med så mange seere som muligt. De seere er så desværre alle os andre, som sidder trygt derhjemme og er ved at kløjs i aftenkaffen, fordi de mindre kloge i dén grad udstiller deres dumhed for flere hundrede tusinde seere.

Forleden så jeg på Facebook et klip med Pernille fra Paradise Hotel, som taler om, at hun er bange for om svenskere og norskere (!!!) skal overtage DK. Klippet bliver set af en masse mennesker, som slår sig på lårene over Pernilles dumhed og larmende mangel på almen viden. Den ene efter den anden fremhæver sig selv på baggrund af hendes offentlige blottelse af uvidenhed.

Her er det, jeg bliver vred. Jeg ved godt vi ikke kan bortcensurere dumhed i det offentlige rum (og hvem bestemmer egentlig, hvad der er dumt, og hvad der er klogt?), Pernille fra Paradise Hotel har jo selv lagt dette klip ud på nettet. Men jeg synes vi har et ansvar over for hinanden. Når Paradise Hotel deltagere dyrker sex for åben skærm, når Amalie lever sit liv med et kamera i røven, med det ene formål at udstille hendes tåbeligheder, så synes jeg vi svigter hinanden. Hvad fanden ligner det at de ”kloge” gør grin med de mindre kloge? Hvad er vi for nogle mennesker, der synes vi skal fremhæve os selv med andres dumhed, som baggrund. Hvad er det for et mærkværdigt intelligens-snobberi?

Faktum er, at når vi stikker næsen frem i verden, så risikerer vi at få et hak i tuden. Vi kan også være heldige at få noget af den dejlige ros og anerkendelse, som de fleste af os ikke kan få nok af. Men det kan Amalie og de andre ”dumme” ikke. De bliver nemlig kun gjort til grin. Hvorfor er der ikke nogen, der hjælper dem med at se, hvad de har gang i?

Jeg ønsker mig at vi bliver bedre til at passe på hinanden. Jeg synes dem med overskud og vid, skal hjælpe dem med mindre overskud og mindre viden. De skal guides og støttes og have af vide, at det ikke er sjovt for deres børn at se deres forældre knalde for åben skærm, heller ikke selvom klippet er over 20 år gammelt. For det kommer jo til at ligge der, det ved vi. Det er ikke sjovt at være Amalie, som en dag måske skal finde sig et almindeligt job og som med tiden forhåbentlig har fået noget mere livserfaring, og som for evigt skal trækkes med sin fortid i reality-tv.

Jamen hun er jo voksen og kan selv bestemme, det indvender du måske og så er det vel ok? Og nej, jeg synes ikke det er spor ok. Hvis ikke Amalies mor eller mødrene og fædrene til deltagerne i Paradise Hotel er i stand til at hjælpe deres børn med at sætte grænser, så synes jeg vi andre skal hjælpe dem. Ved ganske enkelt at lade være med at producere sådan noget usolidarisk-lorte tv. Ved at lade være med at udstille dem i sladderblade og lade være med at bidrage til at deres uvidenhed bliver spredt som pest på nettet. Ved at lade være med at grine af dem. Se dig selv i spejlet og spørg dig selv om du vil bidrage til en verden med mere omsorg og kærlighed eller om du bare er ude på at få dig et billigt grin.

Læs også: Når jeg er vred

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg spørger – er det naivt at tro det bedste om alle mennesker – nej!

  Er det ikke produktionsselskaber og de medvirkende der samarbejder i uvidenhed, er den ene ikke afhængig af den anden.

  Netop som du skriver – hvem bestemmer eller afgøre hvad der er dumt / klogt – og dog sidder vi alle med vores betinget (programmeret) holdninger om hvad netop vi syndes. Men hvad nu, hvis disse mennesker er fri for – tænk hvad andre mener om mig – hvem er det så her der er mest lykkelig.

  Du kan sikkert have ret i at mange kunne – og måske burde guides, men disse mennesker som måske burde guides, er nødt til selv at “se” det, de er nødt til selv at gennemleve det der kan fører til at de “ser” det.

  Og hvis ikke der fandtes alle de af os som ser programmer som disse, ville disse programmer ikke blive produceret. Netop uvidenheden hos os der ser disse programmer, og ser os nødsaget til at dømmer disse mennesker er problemet.

  Verden skal ikke fikses – den kan ikke fikses – det er personen vi ser i spejlet der skal fikses.

  Søren

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.