Tænk bare på de sultne børn i Afrika

Når en ung mor dør fra sine børn, når et barn får kræft, når der er krig og hungersnød til i verden, så sætter det vores andres udfordringer og sorger i livet lidt i perspektiv. Og det er godt sådan. Til gengæld er der også nogen, som ikke synes det er i orden at beklage sig: At synes livet er op ad bakke eller være træt af at det regner, at ægtemanden er irriterende og børnene en belastning, fordi tænk nu på de sultne børn i Afrika… Læs: der er nogen som har det værre end mig, så jeg har ikke noget at pive over. Vi tænker at fordi andre har det værre end os, så skal vi hele tiden være glade og se på det positive og være taknemmelige, for vi har det jo så godt her i Danmark. Modsat er der brokkerøvene og dem, som hopper i offergryden og som dyrker livets modgang, så det ryger helt ud af proportioner.

Det er en balance. En vekslen mellem at tage sine udfordringer og problemer alvorligt (de forsvinder nemlig sjældent af sig selv) og at være sig de ting som lykkes og rent faktisk fungerer, bevidst. Oftest er fantasien om, hvad der ville ske, hvis vi rent faktisk ser dæmonerne i øjnene, langt værre end virkeligheden. Som en af mine klienter sagde: “Det er ikke rart at se på det svære, men det gør det meget mere overskueligt.”

Indenfor gestaltterapien har vi et ordsprog som hedder: You cannot leave a place, till you´ve been there! Det betyder, at du ikke kan ændre dig, før du har erkendt, hvem du er. Du kan ikke holde op med at være ked af det, før du har grædt. Vrede forsvinder ikke før den har fundet en vej at blive udtrykt. Du kan ikke slippe din ekskæreste, før du har erkendt, at du har mistet ham, og du kan ikke lade være med at være jaloux eller usikker eller bange eller noget fjerde, før du har erkendt, at det er lige præcis sådan du også er.

I sidste ende er der kun én, som ved hvordan du er skruet sammen og det er dig. Kun du kan sige “pyt” og kun du kan sige, “Jeg har brug for hjælp/ en ven/et kram/ et kursus /terapi /at ringe til min mor”, det kan ingen anden vurdere eller gøre for dig.

Så hey: vær glad for det du har og er og ræk hånden ud, når det brænder på. Det gør så godt at mærke, at andre er der for dig i nødens stund.

Læs også: Sådan tager en kvinde ansvar for sin egen lykke 

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.