Brevkasse: Hvordan lægger jeg min barndom bag mig?

Kære Katrine,
Tak for dine nyhedsbreve, som jeg læser og ofte kan genkende mig selv i. Der er en ting, jeg ikke rigtig forstår: hvis man er blevet svigtet i sin barndom og har accepteret det, hvad gør man så for at overvinde de gamle følelser og komme videre med mere glæde i sit liv? Og kan man undgå at blive påvirket følelsesmæssigt igen?
Takker dig på forhånd for at du tager tiden til at skrive til mig.
Mange hilsner Marianne

Kære Marianne,
Jeg tror man altid vil blive påvirket. Vi har de gamle “sår” fra barndommen og derfor har vi vores “temaer”, mønstre og følelser som vi altid på den ene eller anden måde skal tage hensyn til.

Hvis man nu har et tema om at være bange for at blive forladt, så vil det tema altid kunne aktiveres, især i parforholdet, hvor man er ekstra sårbar, fordi der er så meget at miste.

Det vi kan gøre er, at lære at leve med vores sår. Vi kan måske endda danne små fine ar, i stedet for blødende sår (hvis du forstår det billede). Det betyder også, at vi altid skal være ekstra omsorgsfulde overfor os selv og sørge for at passe på os selv i de situationer, hvor de gamle mønstre kan blive tricket.

Kort kan man sige, at vi som voksne skal give os selv det, vores forældre ikke gav os, da vi var børn og det er en livslang proces.

Problemet er, at vi gør det, vi har lært. Så hvis vi har lært, at vi ikke er værd at elske, at vi skal opføre os på en bestemt måde, for at få anerkendelse og kærlighed, at vi er til besvær, når vi har følelser og behov eller at det er vigtigere at tage hensyn til fars alkoholmisbrug eller mors dårlige nerver end til os selv, så fortsætter de fleste med at behandle sig selv på samme måde i voksenlivet. Vi bliver vores egen mangelfulde mor og far.

Det gør ondt, og det er ensomt, og vi kan først ændre de mønstre, når vi kigger på os selv og lever et liv med al den omsorg og kærlighed, som vores far eller mor ikke kunne give os.

Det er for de fleste en længere proces at lære det, men den er hele rejsen værd.

Læs også: Hvis jeg var gift med din mand (eller kone for den sags skyld)

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.