Egoisten med det lave selvværd

Lad der ingen tvivl herske om at det er et hårdt at være til, når man er i tvivl, om man er ok. Om man har værdi for andre. Om man gør det godt nok. Om man er værd at elske.
Når man ikke er i stand til at hente bekræftelsen i sig selv, så er man prisgivet andre. Så skal man hele tiden have bekræftelse hos sin partner, sin chef, sine venner og sågar mennesker man ikke kender. Det er en evig søgen efter det vigtige, som man ikke er i stand til at give sig selv: værdi.

Et aspekt af det lave selvværd er også, at man bliver ualmindelig egoistisk af det. Meget tankevirksomhed går jo på hvordan andre opfatter en.

· Var det dumt sagt?
· Skulle jeg have gjort det her anderledes?
· Er jeg god nok?
· Hun kiggede den anden vej, hun kan nok ikke lide mig.
· Han ringer ikke, det er nok fordi han ikke vil være kæreste med mig.
· Siden min chef ikke har sagt noget om min opgave, så er det helt sikkert fordi, han ikke synes den er god nok.
· Gid jeg var lige så klog som hende der.
· Bare han nu vil ses igen
· Det sagde min kone, fordi hun ikke synes, jeg er god nok
· Jeg kan ikke fortælle min mand det, han synes bare jeg er latterlig

Et lavt selvværd betyder at man tager alting personligt. At man ofte føler sig kritiseret. At man er usikker på sine relationer. At man stiller spørgsmålstegn ved sit eget værd, også selvom andre ikke gør det. At man har svært ved at modtage kærlighed. At man går alt for meget på kompromis med sig selv. At man har svært ved at sætte grænser.

Jagten på anerkendelse
Et lavt selvværd er en evig jagt efter den anerkendelse vi ikke giver os selv. Vi bruger de fleste af vores vågne timer på at analysere hvad andre gør, for at finde ud af om de kan lide os eller ej.
Vi tror det andre siger og gør er noget de gør mod os eller fordi vi gjorde eller sagde noget, som affødte den handling. Det er opslidende. Helt vildt opslidende. Og det er egoistisk.

Andre gør ikke noget mod dig, de gør det for sig selv.

Usikkerheden bygger på en forestilling om at være verdens centrum. Ligesom barnet i børnehaven, som tror de andre børn “fryser” og først leger igen, når barnet er tilbage i børnehaven dagen efter.

Hvis du derimod hviler i dig selv. Hvis du ved helt inde, at du er ok som du er med alle dine flaws og uhensigtsmæssigheder. Så er det ikke så vigtigt, hvad andre siger og gør. Dit udgangspunkt er, at det nok ikke har noget med dig at gøre. Hvis det har, så må de jo sige til og så må I tage den derfra.
Du passer på dig. Udtrykker dine behov og sætter dine grænser, efterhånden som de dukker op. Du formoder at andre også passer deres butik, ligesom du passer din.

Det interessante er, at når dit selvværd er højt, så har du det godt. Du lærer også dine børn at tage vare på og elske sig selv og du er et godt forbillede eller sparringspartner for din elskede. Du får MEGET mere overskud, til at være noget for andre. Du har mere at give af, fordi du sørger for at få det du har brug for. Du er rummelig og fleksibel og den kærlighed du nærer til dig selv afspejles også i dit syn på verden. Life is good.

Hvis ikke du har et højt selvværd med fra barnsben, så skal du vide, at det kan læres. Det er hele rejsen værd.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.