Rikke vil skilles

Rikke vidste godt at hun altid tog det Claus sagde meget nært. Hun følte sig ofte utilstrækkelig sammen med ham. At han syntes hun ikke gjorde det godt nok. Han kommenterede ofte på hende. Hendes måde at være sammen med børnene på, hendes madlavning, hendes påklædning. Han var altid efter hende synes hun.

Han havde ellers taget hende med storm. De havde mødt hinanden på en højskole for 14 år siden og hun havde været beæret over, at han ville have hende. Han var klog og sjov og havde nemt ved at begå sig blandt andre. Rikke ville bare gerne være med det nære, børnene og derhjemme. For to år siden havde hun taget et kursus i coaching. Hun ville gerne bruge sin uddannelse til sygeplejerske til noget andet end sygeplejen.

Efter kurset og coachingsessionerne havde Rikke sværere og sværere ved at være gift med Claus. Hun kunne ikke holde hans evindelige kommentarer ud, at han havde en mening om alting. At han altid vidste bedre. Hun havde trukket sig væk fra ham gennem det sidst halve år. Gad ham ikke. De var begyndt at leve hver deres liv og Rikke overvejede om det var bedre at de blev skilt. Men før hun traf så stor en beslutning ville hun finde ud af endnu mere om sig selv. Derfor sad hun hos mig.

Vi talte lidt om Rikkes historie, for at finde ud af hvorfor hun mon var endt i denne her situation og hvad der var sket mellem hende og Claus.
Rikkes far var advokat. Han havde arbejdet meget, da Rikke var barn og havde haft høje forventninger til både Rikke og hendes søster. Rikkes søster havde ikke fundet sig i noget og faderen og søsteren havde haft mange opgør gennem hele Rikkes barndom. Rikke var den flinke pige. Hun var fars yndling og alligevel havde det skuffet ham meget, at Rikke havde valgt sygeplejen frem for medicinstudiet.

Rikke havde lidt under søsterens og faderens konflikter. Rikke havde sin mors stille sind og ville helst bare have fred og ro. Hun havde indrettet sig. Havde slet ikke turde gå mod sin far og ville bare gøre ham glad os stolt. Hun havde altid troet at hvis bare hun gjorde sig lidt mere umage, så ville han se hende, elske og rose hende.

Hun havde fortsat det mønster i sit forhold med Claus. Hun havde været pleasende, sød og forsøgt at gøre ham tilpas. Hun havde ubevidst tænkt, at hvis bare hun gjorde sig nok umage, så ville han elske hende og give hende den anerkendelse, hun havde så desperat brug for.
Da hun havde tage kurset i coaching var hun blevet mere bevidst om sig selv og sine egne behov. Det havde lukket op for muligheden for at sætte sig selv først, at det måske ikke handlede om at det Claus ville, altid var det rigtige. At det hun havde brug for og de grænser hun kunne mærke også talte.

I terapien blev det tydeligt for hende, hvor svært hun havde ved at mærke sig selv. Hvor fuldstændig naturligt hun orienterede sig omkring børnenes og Claus´ behov. Det føltes nærmest som en kraftanstrengelse, at skulle mærke hvad hun ville. Hun havde så svært ved at finde ud af om det var rimeligt, at hun havde det, som hun havde det. Kunne hun godt sige, at det her det ville hun eller ville netop ikke? Uden at skulle tænke på hvad Claus mon syntes om den sag?

Vigtigst af alt opdagede Rikke at den kærlighed hun havde så svært ved at mærke overfor Claus i bund og grund handlede om, at hun ikke kunne mærke kærligheden til sig selv. Den kærlighed der skal til, for at tage sig selv alvorligt. Gå efter sine behov, sætte sine grænser. Så hun ikke kom til at leve en andens liv.

Hun opdagede også at når hun oplevede at Claus hele tiden blandede sig, så var det fordi han var nysgerrig på hende og ikke fordi han ville kritisere hende. Rikke lærte at tage ansvar for sig eget mønster og det betød at hun kunne se Claus for hans gode intentioner og hans kærlighed. Jo mere hun lærte at tage sig af sig selv, jo mere kærlighed kunne hun mærke til Claus.

Rikke besluttede at blive i sit ægteskab. Hun kunne lige så godt lære at elske sig selv sammen med ham end med en anden, der ikke var far til hendes børn. Hun opdagede, at det ikke handlede om, at hun ikke var god nok, eller at Claus ikke elskede hende, men at det var hendes eget billede af hvem hun var, der havde stået i vejen for hendes lykke med Claus.

Læs også: Når din partner skal give dig det, som du ikke fik – så dør kærligheden 

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.