Når jeg er i dårligt humør

– hvad gør jeg så?

 

I går morges vågnede jeg og var i elendigt humør. Uden grund egentlig, jeg var ikke sur på nogen, men ikke destomindre i råddent humør. Mens jeg stadig lå i sengen gennemgik jeg: Skal jeg have menstruation? Har jeg sovet dårligt? Kan jeg give nogen skylden for at have tisset på min sukkermad? Der var ingen grund at finde og så stod jeg op.

Sådan er livet.
Det slog mig, hvor svært det kan være, at rumme, at sådan er livet også ind i mellem. De fleste af os synes at det er mest behageligt, at være i godt humør. Vi bliver tudet ørene fulde af, at se positivt på tingene og ikke kun hullerne i osten. At der skal være en god plausibel grund til, at vi har det som vi har det og så skal vi øvrigt se, at gøre noget ved det, så det “dårlige” humør kan gå væk igen.
Men det er ikke hele sandheden. Livet er også røv og nøgler, uretfærdigt og op ad bakke. Nogen gange føles det også sådan, uden at vi kan sætte en finger på noget specifikt. Sådan er det at være menneske.

Men vi har lært, at vi må ikke være sure for længe af gangen. At vi skal finde grunden til det “dårlige” (læg lige mærke til betoningen af ordet) humør. Så skal man finde en god grund til at være sur og se at komme videre. Der er en ny dag i morgen, der bliver det hele bedre… (igen en værdiladet formulering).

Det er sjovere at have det sjovt
Vi er jo hurtigt enige om, at det er sjovere og mere behageligt, at være i muntert humør, end det er at være i trist humør. Men som det gamle ordsprog siger, så må vi tage det sure med det søde. Det gælder også humør og følelser. Vi kan ikke KUN være glade, positive, energiske, flittige og have det sjovt og godt. Vi er nødt til også kunne holde ud at være vrantne, sorgfulde, rasende, selvmedlidende og mopsede. Det hører sammen. Det ene går ikke uden det andet. Og husk så lige: det er bare følelser. De “dårlige” varer ikke resten af dit liv. Det gør de “gode” heller ikke. De bytter bare plads.

Hvad har du lært?
Men det har de færreste af os lært. Vi fik som børn af vide, at det sure fjæs, det kan du godt tørre af. Gå ind på dit værelse til du kan opføre dig ordenligt. Sådan skal du ikke tale til din mor. Far kan kun lide glade børn osv osv. Så vi har lært at lukke ned for de “negative” følelser. Og så bliver livet sgu svært. For hvad gør vi med dem, de er jo derinde alligevel? Tja. Jeg satte mig i sofaen og undrede mig over mit grå humør. Min mand lyttede lidt, men kunne af gode grunde ikke rigtig sige eller gøre noget. Jeg fik en krammer og det var dejligt, men det ændrede ikke noget. Så gik jeg i gang med min dag og besluttede mig for at lade to-do listen ligge og lave noget, der var sjovt og som jeg have lyst til. Så jeg syede hele dagen. Og nød det. Humøret steg og hey, så blev det en meget god dag alligevel.

Sultne børn i Afrika
Pointen er, at du har det, som du har det, og sådan er det. Du er helt som du skal være. Dårligt humør går ikke væk, fordi du skælder dig selv ud. Grå tanker bliver ikke lysere af, at du synes, du skal tænke på de sultne børn i Afrika, eller dem som har kræft. De er stadig grå, lige indtil de ikke er det mere. Ligesåvel som det gode humør kun er muntert og godt så længe det er lige præcis sådan du har det.

Elsk den du er
Derfor skal du selvfølgelig tage alvorligt, hvis du generelt ikke har det godt. Hvis du trænger til nogle ændringer i dit liv. Du kan sagtens sætte tingene lidt i perspektiv, hvis du bare har lyst til at gå og bitche, men det virker kun nogengange.
Første skridt er at rumme og holde af dig ligesom du er. Med alt hvad du er. Også selvom du har lært at du er forkert, når du er trist eller indelukket eller slap og ugidelig. Giv dig selv det dine forældre ikke magtede, accepten af den du er.

Det skægge er så at jo mere du holder af dig, jo bedre vil det føles at være dig og kan du gætte hvad der så sker med dit humør. Hopla! Lige præcis. Smart ikke?

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.