Om sårbarhed og hvorfor den er så vigtig for din kærlighed

 

Jeg skriver ofte her i mine nyhedsbreve om at du skal vise din sårbarhed, for at kunne få nærhed og ømhed og intimitet med den du elsker.

Men hvad betyder det at være sårbar? Sådan helt lavpraktisk? Hvordan viser du din sårbarhed og hvorfor er det så vigtigt?

Det vil jeg skrive om her. Så du kan blive klogere.

Jeg tror på, at du lever dit liv, så godt du kan. Jeg tror på, at du vil dig selv og andre det bedste. Du er hverken ond eller ude på at såre eller svigte andre. Det er mit udgangspunkt for alle mennesker. Ja alle!

Så når jeg arbejder med mine klienter i terapi uanset om det er individuelt, i parterapi eller i grupper, så kigger jeg efter sårbarheden. Altså efter det, som sker inde bag deres handlinger.

Jeg ser efter grunden til at de gør som de gør. For jeg ved at de gør det af en årsag. De gør, ligesom du og jeg, det bedste de har lært. Altid!

Jeg ved også, at det vigtigste for dig og mig og alle andre er, at blive set. At have oplevelsen af at blive forstået og føle sig værdifuld og elsket.

Det er det, der er vores sårbarhed.

Så når du tør være modig, at du tør vise ham eller hende du elsker, at du bliver ramt, at du er bange eller ked af det eller usikker eller ikke føler dig god nok. Hvis du tør vise det fine og sårbare sted inde i dig, så kan du mærke hans eller hendes kærlighed og blive strøget varmt og ømt på det sted i dig, som måske længe ikke har mærket kærlighed.

Har du lært at gøre dig hård?
Som børn lærer vi nemlig at lukke ned for os selv, når vi ikke bliver set og mødt af vores forældre. Vi lærer at beskytte vores sårbarhed med hårdhed, kynisme, afvisning eller ved at trække os.

Det betyder at selvom det er hårdhed, der kommer ud af munden på os eller genenm vores handlinger, når vi bliver presset, så er det den måde, vi har lært at beskytte os selv på, det er ikke sådan vi har det inderst inde. Derinde er vi blevet såret eller har ikke følt os set eller elsket, vi føler os bebrejdet eller kritiseret, men det er ikke det, vi viser verden. Vi viser verden vores forsvar.

Så det bliver den hårdhed, den vi elsker slår sig på og så bliver de ramt og møder os med det forsvar de selv har lært. Og så kører konflikten.

Så vi går glip af det kærlighedsfulde møde, vi kunne have haft, hvis vi turde sige: Av, jeg føler mig utilstrækkelig, når du siger sådan eller Jeg har følelsen af ikke at være værdifuld for dig, når du gør sådan der! eller Jeg bliver bange for, at du går fra mig, når du handler, som du gør.

Når vi møder hinanden med vores forsvar, har vi aldrig et reelt møde. Vi bliver ikke klogere og vi føler os ikke tættere på hinanden eller mere forbundne. Vi føler os nærmere frastødt og kløften mellem os er blevet en tand dybere.

Jeg VED, fordi jeg ser det hver dag i min praksis og fordi jeg har gået vejen selv, at jo bedre du bliver til at vise din sårbarhed, fremfor at trække dig/blive vred/spille ligeglad (som du lærte var nødvendigt engang), jo mere kærlighed, forståelse og omsorg vil du få i dit liv og i dit parforhold.

Hvorfor er det så svært?
Når vi ikke viser vores sårbarhed er det enten fordi vi ikke lægger mærke til, at vi rent faktisk bliver ramt og det gør ondt eller fordi vi er bange for, at hvis vi viser den sårbarhed, så bliver vi hånet, afvist eller ikke tage alvorligt. Så vi gemmer os bag vores forsvar af kulde, afvisning eller ligegyldighed. Og vi får snydt virkeligheden (og os selv) for, rent faktisk at kunne få den omsorg og kærlighed, som vi længes sådan efter.

Mærk selv efter
Måske kan du huske tilbage på en situation, hvor du følte dig forbundet med den du elsker. Hvor du følte dig tæt på, omsluttet af og hvor kærligheden bankede i dit hjerte.
Jeg vil næsten lægge hovedet på bloggen, at I var sårbare lige der. For det er det følsomheden kan. Den kan forbinde jer tættere til hinanden og styrke jeres kærlighed.

Du kan jo prøve det af. Hvis du tør!

Gratis e-bog til dig fra mig
Da jeg gerne vil hjælpe så mange som muligt gennem disse udfordrende tider, har jeg lavet en aftale med mit forlag om at min bog “Bare vi ikke skal have tøjet af” er gratis i e-bogsversionen i hele april måned.
Du kan skrive i kontaktfeltet på mit forlag HER. Skriv PARFORHOLD i beskedfeltet, så sender forlaget bogen til dig pr mail. GRATIS.

Værsgo!

Rigtig god læselyst og god påske.

Kærlig hilsen Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.