Min mor var min fars elskerinde, sådan her har det påvirket mig.

Jeg har fået denne her fine mail af en læser, som vi kan kalde Lotte og jeg deler den med jer med hendes tilladelse og anonymitet.
Jeg svarer også her, for jeg er sikker på at Lotte ikke er alene, men at du også som læser kan få glæde af mit svar til hende.

Vi er nemlig alle påvirket af det liv, vi har levet og her er et eksempel på hvordan vi lærer af den erfaring vi har med kærligheden, med relationer og hvad vi har lært af livet med vores far og mor. Også selvom den ene ikke har været tilstede i barndommen.

Hej Katrine
Jeg fandt tilfældigt din side og må bare konstatere, at jeg har fundet en guldgrube! Jeg har læst og lyttet til emnerne utroskab, 40 års krise og påvirkninger fra barndommen. Alt sammen yderst relevante emner i mit liv. Alligevel synes jeg, at jeg mangler en brik… Jeg er selv resultatet af en affære for lidt over 42 år siden, og har ledt nettet og litteraturen tynd, for at finde en vinkel ind i, hvorvidt og hvordan det bevidst/ubevidst påvirker mine handlinger og mit liv. Er det blot en legitimering af den måde jeg selv agerer på? Ligger det i mine ‘gener’? Hvordan i alverden slipper man fri af en barndom/ungdom præget af følelsen af svigt – en mor der levede hele sit voksenliv ulykkeligt forelsket og en ‘far’ der egentlig bare kom forbi for et knald med sin elskerinde… Måske det kunne være et emne du kunne have interesse i at bringe op, for jeg kan da for pokker ikke være den eneste i verden? Selvom det til tider føles sådan…
Tak for indsigten i mit liv gennem dine ord 
Mange hilsner Lotte

Det første jeg gjorde, da jeg fik mailen fra Lotte var at sende hende linket til denne her podcast, som jeg lavede for et par år siden sammen med Femina. Den hedder Kloge Koner og du skal se efter afsnit 5, hvis du vil lytte med. Der er mange relevante podcasts på Feminas hjemmeside. God fornøjelse.

Dernæst vil jeg svare Lotte og dig som læser, hvordan vi bliver påvirket af at vokse op uden en far.

Kære Lotte
Vi er alle en blanding af vores gener og af det miljø, vi vokser op i. Det betyder at to mennesker som begge har haft en alkoholisk far eller en depressiv mor ikke nødvendigvis bokser med de samme udfordringer i livet, simpelthen fordi vi håndterer det livet byder os forskelligt afhængigt af, hvem vi er.

Når det er sagt, kan de som har en bestemt type svigt bag sig, ofte have nogle fællestræk.

Du skriver i mailen at du har udfordringer med utroskab og jeg ved ikke om det er dig eller din partner, som har været utro, men hvis vi som udgangspunkt ikke føler os valgt eller elsket af vores forældre eller måske bare den ene af dem, så kan vi ende med at bruge resten af livet på at lede efter den kærlighed vi aldrig rigtig har fået. Gennem mange forhold, gennem det samme forhold eller gennem utroskab.

Når vi ikke har lært at elske os selv, så vil vi lede efter kærligheden udenfor os selv og det kan slide enten os selv eller vores forhold op.

Du har set din mor leve i ulykkelig kærlighed og længes efter en mand, hun ikke kunne få. Din mor har derfor været forbillede for hvordan du relaterer til mænd og måske har du også “kopieret” en oplevelse af ikke at være værdig til kærlighed, at du skal gøre dig fortjent til, at du altid er nummer 2 eller noget helt fjerde.

Vejen ud af at gentage det du har lært, er først at opdage hvad du har med i din historie og hvordan det påvirker dig. Alså hvilke følelser det vækker og hvornår du gentager noget du har lært engang og som du ubevidst gentager i nutiden. Eksempelvis kan det være at forelske dig i mænd, som du ikke kan få eller mænd som svigter dig og dermed bekræfter dig i det billede du har af dig og af kærligheden.

Dernæst og det er den mere langvarige del af processen, skal du give dig selv det din far og mor ikke kunne engang: oplevelsen af retten til at blive elsket. At du er værdig til kærlighed. At du er helt rigtig lige som du er – med alt hvad du er. At kærlighed ikke er noget, du skal fortjene, men noget du har ret til simpelthen fordi du er den du er.

Det er ikke nødvendigvis nemt fordi den gamle overbevisning sidder godt fast, men det er vejen frem og i bund og grund meget enkelt: elsk dig selv!

Selvudvikling er ikke noget, som sker fra den ene dag til den anden. Det er en proces og det er ofte noget vi går til og fra gennem livet, fordi de gamle mønstre kan dukke op og vi skal tage en runde mere – også selvom vi har arbejdet med det flere gange.

Men det virker. Selvkærlighed virker altid ❤️

Lotte, jeg håber mit svar er brugbart og jeg ønsker dig alt det bedste på din vej hjem til dig og til mere kærlighed.

Kærlig hilsen Katrine
På min weekendworkshop Alene i parterapi i Århus den 7. og 8. maj 2022 skal vi tale meget mere om selvkærlighed og om, hvad deltagerne har lært om kærlighed af deres far og mor. Du kan være med HER og når du elsker dig selv lidt mere, så vil du også skabe bedre og sundere relationer og du vil være et godt forbillede for dine børn.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.