Sådan får I en god sommerferie – i parforholdet og familien

Glæder du dig til sommerferien? Det gør det fleste. Vi trænger efter et travlt forår til at komme ned i gear og være sammen og slappe af og bare hygge os. Ikke sandt?

Samtidig kan ferie med familien også være en noget anstrengende affære. At rejse ud og skulle finde rundt, børn og voksne med forskellige behov, måske regner det eller det er for varmt eller der er myg og nogen bliver solskoldede og de store teenagere vil gerne i byen og ja, der kan være meget i vejen på sådan en ferie.

Så hvor afslappet er det i virkeligheden? Bare at være sammen 24/7? Det er sikkert både og. Fuldstændig ligesom derhjemme, hvor forventningerne om at – nu skal vi edderspark-dansme hygge os – ikke er så store.

Den gode sommerferie
Det er klassisk at jeg på denne tid af året bliver interviewet i forskellige medier, om de største fælder ved den kommende sommerferie. Du skal selvfølgelig ikke snydes for at få mine bedste råd her. Også selvom du hverken læser Berlingske Tidende eller ALT for damerne.

Sådan får I en god sommerferie i fem trin:

· Inden I overhovedet tager afsted er det en god idé at forventningsafstemme, så I får hørt hvilke behov og ønsker alle har for ferien. Hvis I har store børn, er det en rigtig god idé at tage et familie-møde og få kortene på bordet. Tal om hvad I og de godt kunne tænke sig og forbered dem gerne på det som måtte blive udfordrende allerede nu. Det kan være I skal tidligt op og i lufthavnen, at I ikke skal bo ved en pool, men ved stranden. At det måske kommer til at regne i sommerhuset. Det er godt for alle at være forberedte.

· Husk at det er jer som voksne, som sætter stemningen og at ingen mennesker i hele verden kan hygge sig på kommando. Der skal være plads til, at man kan blive skuffet, synes ferien er noget møg, at kede sig, at den ikke levede op til forventningerne, fuldstændig som hjemme i hverdagen. Der er ikke nogen som skylder noget, for: nu er vi endelig taget på ferie. Følelser lever deres eget liv, de skal have lov til at være der – også selvom man som forælder eller partner kunne have ønsket sig noget andet.

· Når I planlægger ferien skal der være noget til alle. Ingen børn gider bruge otte timer på et støvet museum, så på en dag skal der være voksentid og strandtid eller hvordan kombinationen nu kan være, så alle får lidt af det, de har ønsket sig.

· Når I først er afsted er det en god idé at forventningsafstemme undervejs og nej, det handler ikke om at alle skal tale føle føle og nu skal vi sidde i rundkreds og tale om, hvordan vi har det inden i. Det kan sagtens gøre mere letbenet og samtidig være effektiv: når I sidder på havnen og guffer is, så spørg hvordan de synes det går. Det kan også være på en tur langs stranden og at I lige tuner ind på børnene og på jer selv og hinanden.

· Når I kommer hjem er det en god idé at evaluere over: hvad var fedt på denne her sommerferie? Hvad virkede og hvad vil vi gerne gøre igen? Det kan også være godt at tænke i, hvad der ikke fungerede, så I samler erfaringer fra år til år og bliver bedre og bedre til at sammensætte en ferie, som fungerer for alle på bedst muligt måde.

Fik jeg sagt at det er de voksnes ansvar alt stemningen på ferien bliver god? Uanset hvor meget krudt i r*øven der er på de små og uanset hvor tvære teenagerne måtte forekomme.Og du har også et ansvar for at være tydelig og tage ansvar for din andel – uanset hvor umulig din ægtefælle tér sig 😉

Jeg håber du får den dejligste ferie med dig selv, den du elsker (hvis du har sådan en) og med din familie.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.