Jul – når familien ikke er til at komme udenom

I denne søde juletid….. pisker vi alle rundt for at nå det hele. Der pyntes op og sælges juletræer og brændte mandler på hvert andet gadehjørne. Julen er for nogle børnefamilier en hyggelig tid med masser af arrangementer i skole, børnehave og på jobbet og den er for de fleste også en alt for travl tid. I juledagene tilbringer mange af os masser af tid sammen med vores familie og derfor kan julen være med til at tydeliggøre, hvordan vi har det med hinanden indbyrdes. En undersøgelse viser at hver tredje adspurgte ikke glæder sig til julen, fordi de har konflikter i familien. Det er mange synes jeg og er selvfølgelig også fordi vi ud over at være sammen med vores ægtefælle og børn også er sammen med bedsteforældre, tanter og onkler i stor stil. Det betyder at det vi gennem året med held kan feje ind under gulvtæppet, nu ikke er til at komme udenom. Hvis morfar drikker lidt rigeligt og bliver pinlig eller ubehagelig som aftenen skrider frem, hvis tante Karens depression lægger en dæmper på hele familien, så bliver det i julen klasket op under næsen på os, i en sådan grad, at det for mange bliver en decideret udfordring at komme følelsesmæssigt helskindet gennem julen. De færreste siger for alvor fra, for man ville da aldrig bede de belastende medlemmer af familien om at blive hjemme på selveste juleaften. Eller meddele sin søster at man hellere vil undvære hende og hendes uopdragende børn, så de må finde et andet sted at danse om juletræet. Ingen skal da sidde alene i julen, næsten uanset hvordan de opfører sig.

For det første er der alle de uudtalte forventninger og traditioner, som holder os fast i sidste år og forrige år, men som måske slet ikke er gode for os. Derudover er der lige den hurdle med at bede et familiemedlem om ikke at komme juleaften, fordi han/hun ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Så er der konfrontationen med forældrene eller søskende om hvordan julen skal holdes og hvordan man imødekommer alles behov og lyster. Det kan blive anledning til at få kradset op i andre gamle familiekonflikter, som har ligget gemt væk i løbet af året.

Desuden skal man heller ikke kimse af traditionernes styrke. Når to mennesker finder sammen i et parforhold er det måske ikke svært at finde ud af, hvordan en tilfældig søndag skal tilbringes, men det kan hurtigt få sindene i kog, når vi skal blive enige om hvor julen skal holdes. Hvem skal med, hvad der skal spises og hvornår vi danser om juletræet og er det før eller efter opvasken?

Det kræver altså en mægtig god forhandlingsevne og en høj grad af rummelighed at kunne fejre jul uden at nogen får spat eller et hysterisk anfald inden 3. juledag er nået. Vejen frem både for parforholdet og andre familierelationer er ikke overraskende: kommunikation. Svesken skal på disken. Vel at bemærke ikke på en: ”Jeg kan fanme ikke holde ud at sidde og høre på din moster Hanne en hel stiv 2. juledag” men mere i retning af åbenhed omkring sig selv og sine ønsker, lyster og naturligvis grænser. Vi må give lidt og tage lidt, for at så mange som muligt kan få det, som de vil have det. Det er vigtigt at anerkende at mange af os er rigtig bange for at blive uvenner med familiemedlemmer og vil gå langt for at bevare familiefreden, men for at vi kan holde hinanden ud år efter år, så kommer vi det ikke uden konflikter, når mange interesser mødes.

Det er super vigtigt at kunne blive hjemme i sin egen have, forstået på den måde, at jeg ikke får en dyt ud af at presse min mand til at tage den konflikt, som måske har ligget og luret mellem ham og hans far i årevis, det må han selv klare. Hvis du har et anstrengt forhold til din svigermor, så må du selv træffe beslutningen om hvorvidt du vil tilbringe juleaften med hende, for børnene og din mands skyld eller om du ganske enkelt skal sige fra og så må I finde en anden løsning. Din mand kan ikke træffe den beslutning for dig, slet ikke hvis han gerne selv vil holde jul med sin mor.

Hvis ikke vi er gode til at tage tyren ved hornene i løbet af året, så bliver det med garanti ikke nemmere bare fordi det er jul. Måske kan netop tydeligheden omkring hvordan vi har det med hinanden under overfladen være den rette motivation til at af få set familieforholdene efter i sømmene. Julen er en oplagt mulighed for at få skeletterne ud af skabet og få gjort hovedrent i dine familierelationer. Det fedeste er selvfølgelig at gøre det på forhånd, så julen kan blive hyggelig for alle parter, men ellers træf en beslutning om at få ryddet op i det nye friske år. Ingen familier har ingen problemer, men vi kan komme dem til livs og udvikle os af dem, hvis vi tager fat om roden. Og det bliver så meget nemmere at være sammen. Så kan vi sende ægte smil til hinanden gennem juletræets grene og knibe en lille tåre når vi synger ynglingssalmen.

 

Glædelig jul og godt nytår.

Læs også: JP-Klumme: I familiens skød

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg er ny læser af din blog og vil sige et stort TAK for dette indlæg. Det siger præcis det, som jeg prøver at praktisere over for min familie.

  De er dog rigtig gode til at give mig dårlig samvittighed over det. Fx ved at sige med lidt forudrettet stemme “vi bliver så skuffet, hvis du ikke bliver et par dage”, når jeg vælger at køre 2 timer frem og tilbage juleaften, fordi jeg ikke kan holde ud at være omgivet af deres konflikter og småskænderier hele tiden…

  Når jeg tilgengæld har holdt fast i mig selv, og hvad jeg har lyst til, så kan vi godt have nogle hyggelige timer sammen.

  Og det bedste af det hele er, at jeg er ikke fuldstændig drænet for energi bagefter, som jeg har prøvet det efter flere juleferier! (Ja, man bør jo være mere frisk efter en uges juleferie fra jobbet, end da man startede på ferien – det har jeg dog flere gange oplevet ikke at være)

  1. Kære Malene,
   Tillykke med dig og din tydelighed, du er jo et levende ekempel på at det virker at kende sig selv og være istand til at sætte sine grænser.
   Sundt og godt i mine ører og held og lykke med også at lære ikke at tage den dårlige samvittighed på dig. Det er ren manipulation.
   Kh Katrine

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.