Englefisse

Jeg har lært et nyt ord. Jeg var til selskab og vi talte om den svære samtale med vores børn, når de kommer i den kønsmodne alder. Det var på tide jeg lærte det ord. Englefisse. Jeg har nemlig en søn på 10 år og det kan ikke vare længe før han knalder englefissen eller hvad kalder man det egentlig, det der med den ufrivillige sædafgang ved nattetide?

I det hele taget kan man komme til at føle sig, som man synes ens forældre var, når de var allerværst, da man selv var teenager: fumlende, famlende og uden egentlig at sige noget. De fleste forældre holder informations niveauet på et absolut minimum så længe som muligt og balancen imellem at sige for meget og give informationer de ikke er modne til at høre og sige for lidt og risikere at gå glip af muligheden for overhovedet at informere om noget som helst, er vist temmelig flydende og overskrides måske af mange uden de opdager det. Mig eksempelvis!

Jeg har som barn flere gange opdaget min far og mor bolle (som det jo så frigjort hed i 70 ´erne) og selvom de stoppede og sikkert også har forklaret mig noget med at kilde eller lege, så var jeg instinktivt aldrig i tvivl om, at det her skulle jeg ikke have set. I 6. klasse samlede vi gamle aviser (et andet 70 ´er fænomen) og folk var ikke mere blufærdige end at vi af og til fik en stak gamle pornoblade med også. Det var jo så nok det klammeste vi nogensinde havde set. Føj! At tage en tissemand i munden – mega klamt. Det kan jo i dag forekomme som noget af det skønneste, men det hørte sig ikke til i en 12 årigs verden. Heldigvis ikke!

Så hvad katten gør vi som forældre, når vi har allermest lyst til at bilde vores børn ind at de er kommet ud af navlen eller at storken fløj forbi eller give dem en romantisk udgave af blomsterne og bierne? Hvad har vores store børn brug for at vide og hvad skal de selv have lov til at finde ud af? Jeg tænker vi må prøve os lidt frem og have fokus på, hvordan de reagerer. Vi må have tillid til, at de spørger når de har brug for at vide og himmelvender øjnene, når vi bliver pinlige eller giver for meget information. Det må vi som forældre tage med.

Det vigtigste for mig er i virkeligheden at lære mine børn at sætte deres grænser. Jeg tror på at det vigtigste ord vi kan lære vores børn er ”nej”. Her kan ”tak” og ”undskyld” godt gå hjem og lægge sig. Hvis ikke vi lærer dem at sige ”nej”, så kan de ikke passe på sig selv ude i verden og så er ”tak” og ”undskyld” skide ligegyldige.

Måden at lære vores børn at få et sundt forhold til sex, er vel selv at have det. Hvis vores børn oplever at vi har et afslappet og aktivt forhold til vores seksualitet, hvis vi er i stand til at rumme deres spirende seksualitet, så vil de også udvikle et velfungerende sexliv som voksne. Hvis vi lærer dem at give udtryk for deres behov og følelser (fordi de ser at vi gør det) så kan de sige til og fra, når de bliver voksne, også i deres seksualitet.

Er du også i tvivl om hvordan du skal tackle dine børn? Læs mere  på www.axholm.com

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Spændende indlæg! Jeg har (endnu) ikke den store udfordring med mine egne børn, men til gengæld har min bedste veninde en datter på 14, som er SÅ seksuel i sin udstråling og påklædning at det generer mig (nej, irriterer for at være ærlig). Og det er ikke, fordi jeg er specielt snerpet OG jeg husker også, hvornår jeg selv blev aktiv…alligevel har jeg svært ved at håndtere pigens attitude (det er noget med oversminket, altid halvåben mund, lad, spændt op når det gælder tøjvalg og uengageret i alt andet end hende selv). Jeg vil gøre alt for, at min egen datter får et naturligt og afslappet forhold til sin seksualitet, men gerne foruden dén attitude…Håber det giver mening ;o)

  1. Kære Anette,
   Jeg kan levende forestille mig, hvor Lolita-agtig din venindes datter virker. Kan også godt forstå det kan virke irriterende og provokerende. Det interessante er at det er de mennesker, som irriterer os mest, vi kan lære mest om os selv af. Det skal forstås på den måde at når vi er nogen, der synes at Joan Ørting er for meget, så kan det være interessant at kigge på vores eget forhold til vores sexualitet. Når andre mennesker bærer deres sexualitet så meget udenpå, som eks. Joan Ørting gør det (og din venindes datter, selvom hun slet ikke har livserfaring nok til at se, hvad hun kan sætte igang hos andre) og vi andre bliver provokeret, så kan det være fordi vi selv i en eller anden udstrækning er bonerte eller ikke selv har fat i vores liderlighed (for nu at sige det direkte).
   Der er så mange hæmninger, normer og følsomhed, når det handler om vores sexualitet, så vi har alle noget med os i rygsækken, som bliver aktiveret, når vi får klasket andres seksualitet på under næsen.
   Håber det giver mening ellers skriv igen.
   God weekend. Kh Katrine

 2. Kære Katrine – det giver bestemt mening og jeg storsmiler. Der var engang én klog kvinde, der sagde: “Hvis du synes, Joan Ørting (for nu at blive ved hende) er for meget, så sku’ du måske overveje, om du selv er for lidt” – og det er jo præcis kernen og også helt i tråd med, hvad du siger. Må stramme bh’en op. kh Anette

 3. Kære Anette,
  Tak for endnu en kommentar. Hvor er det et fedt citat. Ville ønske jeg have sagt det så præcist. Hvad angår BH´en: Mener du så ikke at løsne den, så brysterne kan få deres eget udsvævende liv?
  Tror jeg prøver. Er sikker på det vil gøre mig godt OG indskrænke mine fordomme.
  Kh Katrine

 4. Hej.

  Min dejlige datter på 16, tog en kovending lige efter hun blev konfirmeret. vi havde siddet og sunget en sang som blev lavet af hendes far med det skønneste billede af hende som 12 årig, fra en ferie fra thailand.

  jeg sukkede henført da jeg så billedet, de store mandelformede øjne, det halvlange mørke krøllede hår, den fyldige mund, fregnerne, blomsten i håret, kors hvor jeg bare synes min datter var et dejligt barn og smuk… så naturlig..

  ca. 3 uger efter konfirmationen, hun havde listet sig ud på badeværelet sammen med en veninde og havde affarvet sit hår og hun stod grædende og løb rundt og gemte sig, for nu var det blevet nærmest orange… 900 kr fattigere sendte jeg hende til frisøren, og i min mor verden til en stadigt ikke teen ager ” med tanker som.. hun kommer nok hjem med mørkt hår igen ” blev sparket ud af den tid der var over og sørgede så lidt over den tid der ikke mere kom igen…… min dejlige teenager kom hjem helt blond..lidt senere med hotpants høje hæle og makeup i stride strømme…lidt forskrækket, fik jeg fremstammet… øhh kære Louise, når du går sådan der klædt, så kan det være du kommer til at udsende nogen signaler som måske kan misfortsåes af voksne mænd og som kan være svære for dig at takle… ” SKRID MOR” skreg hun, smækkede med døren og trampede ned på værelset på de høje hæle…..og jeg blev helt bekymret.. for om jeg nu fik tacklet det ordetligt… jeg tænkte, hvordan kunne jeg så få det sagt til hende uden af forulempe hendes spirende sexualitet. ? og også passe på hende ?

  jeg åndede lettet op for hotpantsen og de høje hæle blev kun hjemme i stuen.

  tiden gik og moden sagde stramme bluser med dybe runde udskræringer, push up bh, og for fanden hun ser da godt ud, min unge.. hun er ved at blive til en ung kvinde.. der ligner de andre jeg ser i byen… de ser ens ud, synes jeg…sommetider kommer hun rasende hjem og skælder ud over “alle de der klamme gamle svin der kigger på hende og siger noget til hende”…

  igen og igen.. kære louise måske udsender du nogle signaler og ja, det gør hun og nej hun kan ikke tackle det og oplever hun bliver forulempet af de her mænd.
  hun vil gerne selv bestemme sit tøj, som ligner de andres… uff det er sommetider svært..

  hvor er byens bedste sol center ? spørger hun og fandt det selv og cykler gladeligt derind i regnvejr.. der flyder rundt med hår extesnions i huset, neglakker, makeup, høje hæle, glatte jern..hårfarver, veet..osv.
  mor jeg vil have en piercing..og en tatovering… må jeg mor ?…siger hun begejstret… okay vi drøfter hvor den så skal sidde den her picercing, havde jeg ikke selv haft en i navlen, da jeg fejrede min skilsmisse ? jo.. ..

  fester.. aftaler om hvor meget er det okay at drikke, hvorfor drikker de, kan man have det sjovt uden ? og selvom snakkene så har jeg gået rundt med en fuld teenager op og ned af gaden om natten og stået med klud på panden og med brækspand… grædende jeg har det dårligt mor…

  jeg tror jeg låser mine teen agere inde !!

  hvem har ikke været teenager engang ?
  vil du rydde op efter dig Louise ? det har ikke den fjerneste interesse.. hun har travlt med alt muligt andet.. solcenter, veninderne, og har travlt med at være teenager og jeg har travlt med at lære at være mor for een..

  min søn har en kæreste, hans værelse er under mit soveværelse og inden kæresten fik lejlighed sov de ofte sammen her.. jeg var ved at blive vanvittig… her lå jeg ALENE uden mand.. og skulle høre på de elskede meget højlydt til lang ud på hverdage, ja sommetider ofte til klokken 0.20 til 02.30.. tro mig jeg holdt øje med klokken, for vækkeuret ringede jo snart igen.. og jeg der havde brug for ro til at sove, for jobbet kaldte næste dag…

  måske skulle jeg stille mig op i døren og sige.. her i huset er der kun sex indtil klokken 24.00 så må lysterne og drifterne tilpasses mors søvn og lyst efter midnat bør venligst ignoreres…… næææ, for måske ville jeg så komme til at sende det budskab at sex er forbudt.. ørepropper !! tænkte jeg der var løsningen.. men så kunne jeg ikke høre vække uret… kors hvor jeg egentlig selv trængte til en ordenlig omgang sex..

  måske kunne jeg sige.. vil I være stille jeg har brug for ro jeg skal snart op på job ? tænkte jeg….. .. eej.. så må de ikke nyde det og så synes jeg bare jeg røg i rollen som den der så lige skulle bestemme hvor meget de måtte larme og give udtryk for det var dejligt… og jeg der selv larmer når det er…

  jeg trak dynen op over hovedet, prøvede at overbevise mig selv om og tænke, hvor er det dejligt min søn er ved at være voksen og helt normal men jeg prøvede at abstrahere fra dunk.. dunkk. skrig.. åh.. hvin..

  Og tog mig selv i at gå og være små sur og små urimelig næste dag fordi jeg var træt..

  da min tantra bog fra mit soveværelse pludseligt var væk og lå på sin søns værelse.. smilte jeg og frydede mig, tænkte.. sikke fedt de ekperimenterer..

  med poser under øjnene og med kronisk underskud af søvn, glædede jeg mig på den konto at min søns kæreste havde fået sig en lejlighed og de nu sover der, så jeg kan nu kan sove om natten zzzzzzz

  Hilsen teen age mor.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.