Din utroskab handler mere om dig end om dit parforhold

Camilla startede i terapi fordi hun havde været sin mand utro flere gange. Hun kunne ikke forstå, hvorfor hun blev ved med at opsøge utroskaben, og hun var bange for at hendes forhold ville gå i stykker, hvis hendes mand opdagede det.

På mange måder havde Camilla det, hun ønskede sig i sit parforhold. De havde et godt makkerskab, var rigtig gode venner og havde et godt sexliv. De var meget enige om hvordan deres liv skulle forme sig, så det var Camilla en gåde, hvad det var hun søgte ude i verden.

Vi talte en del om hendes seksualitet og Camilla beskrev at det tændte hende mere at være den udfarende part i den seksuelle akt end at blive scoret. Der var noget i kontakten med andre mænd som gjorde det nemmere for hende at udleve sin sensualitet og at mærke sin lyst end hjemme i dobbeltsengen, hvor det ofte blev mere hyggeligt end liderligt. Camilla var meget tiltrukket af sin mand og havde ofte lyst til ham, det var bare svært at få det passet ind og om aftenen når de lå i sengen, så var lysten nogle gange forsvundet. Det var som om der var en kæmpe afstand mellem hendes seksualitet og det, som rent faktisk skete, når de kom i gang med akten.

Når Camilla havde noget kørende med anden en mand på sidelinien, var det også nemmere at blive i rollen, som den frække elskerinde end at være mor det ene øjeblik, rengøringskone det næste og så lige diske op med noget erotik efter kl. 23. Hun synes at skiftet mellem rollerne var svært og hun følte sig ikke særlig sexet, når hun lavede mad eller læste godnathistorie og var jo også klar over at det ikke hørte til i de situationer.

I løbet af vores samtaler opdagede Camilla at hendes lyst til andre mænd ikke handlede om en mangel i forholdet til hendes egen mand, men mere en mangel i hende selv. Hun fik øje på at hun hele sit seksualliv havde været mere optaget af bekræftelsen i at blive feteret, at bruge sin energi på at være noget for de mænd hun var sammen med, i langt højere grad end at sørge for at hun selv fik udforsket sig og fundet den tilfredsstillelse hun havde brug for.

Hendes lyst havde altså handlet om at tilfredsstille en mand og ikke sig selv. Hun opdagede at hun havde svært ved at finde berettigelsen til at bede om noget, hvis hun da ellers vidste hvad hun gerne ville have. Hun troede helt grundlæggende ikke på at nogen (ikke engang den mand som elskede hende) ville bruge tiden og energien på at finde det sammen med hende. Hun følte sig  inderst inde ikke værdig at bruge krudt på, men troede at hun skulle yde for at få noget. Det betød at hun på mange måder, trods sit udfarende sexliv, var ensom. Hun kendte ikke sig selv særlig godt og den erfaring hun havde gjort sig gennem livet var mere en erfaring på de mænd hun havde, end på hende selv.

Camilla startede en rejse ind i sin egen seksualitet. Da den følelsesmæssige knude var løst op og Camilla fandt sin berettigelse til at få det hun havde brug for, kunne hun opsøge en sexolog, som støttede hende i at opdage sig selv, sin lyst og til at finde det som hun ønskede sig i sin seksualitet.

Med tiden opdagede hun at lysten til andre mænd gradvist forsvandt og at det blev vigtigere for hende at bekræfte den kærlighed hun nærede til sin mand og at de sammen kunne dele lysten og nydelsen, når hun turde vise ham vejen.

Det første og måske vigtigste skridt i processen handlede om at Camilla accepterede sig selv. Hun havde masser af skyldfølelse over utroskaben men opdagede at den havde været en måde for hende at overleve på og at den var et vigtigt skridt på vejen til at udvikle sig  – også sammen med sin mand.

Er du nysgerrig på hvad du kan gøre for at forbedre dit parforhold? Læs mere om workshoppen, Det Levende Parforhold

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. […] Min blog og min bog handler meget om at man skal acceptere og stå ved hvis man ikke er monogam. Jeg tager meget udgangspunkt i at lysten til andre end vores partner ikke er noget at skamme sig over, og at der er mange skrøner om den lyst, f.eks. at den betyder at der er noget galt i vores forhold, eller at vi ikke elsker vores partner mere. Men nogle gange er der selvfølgelig en grund til utroskaben, og i stedet for “bare” at stå ved sin lyst hvis man reelt har det skidt med den, er det gavnligt at få kigget på årsagen til den og gjort noget ved den. Det har psykoterapeut Katrine Axholm skrevet et godt blogindlæg om i dag, og det vil jeg anbefale dig at læse: Din utroskab handler mere om dig end om dit parforhold. […]

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.