Med ærlighed kommer man længst!

De fleste ved at det bedst kan betale sig, at sige tingene lige som de er. Vi skal her ikke ind i en diskussion, om berettigelsen til at stikke en lille hvis løgn, for at undgå at såre sin partner. Det jeg mener er, at de fleste godt er klar over, at de i højere grad får det de har brug for, hvis de er ærlige og autentiske.

Problemet for ligeså mange er så bare, at de tror at når de skal sige sandheden, så gælder det også sandheden om hinanden. Det vil sige retten til at kommentere på hinanden, kritisere, blande sig og til evig tid have en mening om deres partner. Jeg kan ikke mindes det står noget sted i nogen ægtepagt eller at nogen præst nogensinde har givet karte blanche til det.

Vi slider på hinandens kærlighed, når vi blander os unødigt. Det er almindelig pli at spørge om din partner er interesseret i at høre, hvad du har på hjertet og at tage et nej for et nej uden at mugge over det. Den respekt har vi alle brug for, for at kunne bevare vores integritet.

En anden udgave af at sige sandheden oplever jeg rigtig ofte med de par jeg har i terapi. Det er ofte kvinden der siger: Jamen jeg har sagt det til ham masser af gange, jeg vil gerne have at…. Jeg kan ikke lide at han…. Jeg synes vi skal gøre sådan…. osv. Vi har alt for ofte alt for travlt hos hinanden også når det kommer til at få den anden til at opfylde vores behov.

Det er ikke din partners opgave at opfylde dine behov.

Når jeg mener at vi kommer længst med sandheden, så handler det om, at jeg tror vi kommer længst med sandheden om os selv. Hvis vi overfor hinanden har villigheden til at få indsigt i os selv og modet til at dele denne indsigt med hinanden, så kan vi få nærhed, intimitet og en kærlighed der varer hele livet.

Eks. Når min mand kigger efter en anden kvinde, så bliver jeg bange for at han forlader mig. I stedet for at blive sarkastisk eller nedgøre ham, så viser jeg ham min sårbarhed og afhængighed og fortæller ham hvordan jeg har det. På den måde tager jeg ansvar for at det er mig, der har den følelse og jeg rækker ud efter ham, fordi jeg har tillid til at han har omsorg for mig og kan hjælpe mig med at blive rolig igen.

Eks. Når du og din mand har et skænderi, så ender det altid med at han går og smækker med døren og er væk i flere timer. Du føler dig afvist og frustreret. I stedet for at blive vred og skælde ud og kalde ham grimme ting, så fortæller du ham, hvad det gør ved dig, når han går på den måde. Han fortæller hvorfor han ikke kan holde ud at være i situationen længere og på den måde får I talt jer til rette, så I ike kommer så langt ud igen. I har begge lov til at være som I er og have det, som I har det.

Eks. Når der er noget din kone bliver sur over, så klapper hun i som en østers og taler ikke til dig, før du har gættet hvad det handler om. Du bliver vred og frustreret over at blive lukket ude på den måde. I stedet for at trække dig væk, som du plejer, fortæller du din kone, hvordan du har det og at du har brug for at hun fortæller dig hvad der sker, for at du kan gøre noget andet en anden gang.

Samlet er altså at du har fokus hos dig selv og ikke hos din partner. Du fortæller noget om dig selv (her kommer ærligheden ind) og du er villig til at tage ansvar for at du har en del i konflikten – altid! Kun på den måde kan I mødes som voksne mennesker og udvikle jer sammen. Kun på den måde kan kærligheden blive ved med at være kærlighed også efter mange år.

Held og lykke med den

Kærligst Katrine Axholm

3 Comments

Post A Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.