Brevkasse: Min mand vil ikke i parterapi

Kære Katrine,

Min mand og jeg har i længere tid haft nogle problemer i vores parforhold, som jeg ikke længere synes at vi magter at løse alene. Vi har prøvet parterapi en gang før, men det var ikke nogen succes og vi var der kun den ene gang. Jeg vil rigtig gerne arbejde videre med os, fordi jeg elsker min mand og tror på vores forhold. Min man synes det bare er mig, der er utilfreds og brokker mig hele tiden og at han aldrig slår til og gør tingene godt nok. Hvis bare jeg var glad og tilfreds, så havde vi ikke nogen problemer mener han.

Jeg har gennem det sidste stykke tid prøvet at få ham til at indvillige i at vi forsøger os med en ny parterapeut og jeg synes du har en konstruktiv holdning i de ting du skriver. Jeg vil derfor gerne gå hos dig. Men han nægter og synes det er pengene ud af vinduet.

Jeg har en rigtig godt veninde, som kommer hos os i huset og som min mand også har et godt forhold til. Jeg har tænkt på om det mon ville være en idé at få hende til at tale med ham om parterapien. Måske synes han det er nemmere at høre det fra hende end fra mig. Er det en god idé?

Jeg håber du kan hjælpe mig.

Mange hilsner Mette

···

Kære Mette.

Jeg kan fandeme godt forstå du er frustreret (især fordi jeg har været der selv med min egen mand). Der er desværre en uskrevet lov, der siger at “pres avler modpres” og den gælder både for børn og voksne. Det betyder at jo mere du vil have din mand med i terapi, jo mere vil han stritte i mod. Han har endda en dårlig erfaring med parterapi, som han kan hænge det hele op på.

Selvfølgelig er det ikke alt sammen din skyld, han har også en del af ansvaret. Den del er han desværre bare ikke villig til at tage på sig lige nu. Du kan selvfølgelig vælge at gå, men som jeg hører dig elsker du ham og tror på at I sammen kan få det liv I begge ønsker jer. Der hvor I står lige nu er din mand desværre ikke enig med dig i, at vejen til et bedre liv sammen er gennem parterapi. Du kan vælge at vente og se om han “modnes”, men jeg tvivler, når først han har sat sig så stejl. Den eneste mulighed jeg ser for jer er, at du begynder at gå vejen alene.

Få en tid hos mig uden ham. Når du begynder at tage ansvar og ikke lader det være op til ham, om den forandring du ønsker for jer kan lade sig gøre, så vil du gå foran som det gode eksempel. Når du begynder at se tingene anderledes, når du begynder at forholde dig til jer på en ny måde, så vil det også give noget nyt i jeres forhold. Måske vil din mand så en dag (inspireret af dig) få mod på at tage med og blive klogere på sig selv og måske vil han aldrig igen sætte sine ben hos en parterapeut. Det er ikke nødvendigvis så vigtigt.

Det der er vigtigt er at du er villig til at tage din del af kagen (eller lorten om du vil) på dig og gøre noget godt og udviklende for jeres forhold, fremfor at lade stå til eller kaste håndklædet og gå. Der er masser du kan gøre på egen hånd og tro mig (jeg taler af erfaring) det vil gøre en verden til forskel.

Mht din veninde: Don´t go there… Din mand vil med stor sandsynlighed opleve jer som en alliance og det vil han kunne bruge som endnu et argument imod at gå i parterapi. Så skal han bare over til endnu en kvinde (denne gang en terapeut), som kan fortælle ham hvor forkert han er. Jeg aner selvfølgelig ikke om han tænker sådan, men faren for det er for stor.

Respekter hans beslutning og gå i gang selv. Når du letter trykket fra ham, vil han være langt bedre i stand til at mærke efter, om han rent faktisk synes I har brug for hjælp. Lige nu bruger han alt sit krudt på at holde dig på afstand og det er ingen af jer tjent med. Der er masser du alene kan gøre for jer begge to.

Jeg håber mit svar er brugbart, ellers skrive endelig igen.

Kærligst Katrine Axholm

Vil du være klogere på dig og dit parforhold?

Meld dig til min en-dags workshop Det Levende Parforhold 

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.