Derfor skal du forstå dine følelser!

Når vi vokser op hos vores far og mor, er der sider af os, som bliver fremhævet og elsket og der er sider af os, som vi ubevidst pakker ned, fordi vores far og mor ikke kan rumme dem. Det kan være sorg, når den lille dreng bliver ked af det og hans far siger: Det er da ikke noget at græde for = sorg er forkert. Det kan være pigen som kaster sig på gulvet i raseri og moderen siger: Lad være med at skabe dig = jeg elsker dig ikke når du er vred (du er forkert når du er vred).

I barndommen får vi altså skabt vores selvbillede og det tager vi med os ud i livet. Det præger måden vi oplever livet på også som voksne. Manden kan ikke mærke sin sorg (for den har han pakket væk og kan ikke længere huske hvordan den føles) og kvinden kender ikke sin vrede (fordi hun ikke har fået mulighed for at lære den at kende).

Når vi så i parforholdet bliver vrede og kede af det, så ved vi ikke hvordan vi skal håndtere det. Manden bliver måske i stedet for rasende, når hans kone sårer ham og han får lyst til at såre hende tilbage eller måske endda slå hende, fordi hun indirekte minder ham om hans forkert-hed (som han følte som barn, når han blev ked af det og hans far ikke kunne rumme det). Følelsen af at ville udslette den anden kan være meget stærk. Det er de færreste der rent faktisk udlever det, men det viser sig ofte i hustruvold, jalousidrab og lignende. Først når manden arbejder med sig selv og opdager, hvad der rent faktisk foregår med ham,hvorfor han har det som han har det, kan han tage ansvar og gøre noget andet.

Kvinden som ikke måtte vise vrede lader, i sit parforhold, sine grænser overskride og som årene går, er hun nødt til at trække sig følelsesmæssigt længere og længere væk fra sin mand, for at kunne passe på sig selv. En dag vågner hun op og er i tvivl om hun elsker ham mere. Det handler i bund og grund ikke om kærligheden til hendes mand, men derimod om kærligheden til hende selv (som skulle være kommet til udtryk i de grænser hun satte i sit liv). De fleste bliver skilt når de er der, men begynder kvinden at arbejde med sig selv, vil hun opdage mønstret og på den måde blive i stand til at lukke manden ind i sit følelsesliv igen. Fordi hun begynder at sætte grænser og udtrykke sine behov.

Når vi opdager os selv og udvikler os, vil vi kunne slippe den helt grundlæggende følelse af at være forkert. Så begynder vi at elske os selv og dermed kan vi også elske andre og modtage kærlighed.

Vil du være klogere på dig? Deltag i min workshop Genfind Kærligheden (også til dig selv). Læs mere hér.

 

… vil man udslette den anden, som inder en om ens skam. For at slippe for skammen skal den anden slås ihjel

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.