Dig og dine fordomme

I torsdags beskrev jeg på Facebook, at jeg havde overhørt to mænd i fyrrerne bestille varm kakao til sig selv på Emmery. Jeg stillede spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem at synes noget mænd gør er sødt og hyggeligt og hvornår det er latterligt og u-maskulint. Det blev en meget lang tråd med kommentarer lige fra “Det var da noget tåbeligt uvigtigt at beskæftige sig med” og “Jeg er da ligeglad med, hvad mænd drikker, bare de hygger sig” over (en af de sjoveste) “Jeg er ikke optaget af, hvad andre måtte tænke om mig, så jeg bestiller en hindbærbrus med sugerør, hvis det passer mig” til “Mænd skal fandme drikke øl og se fodbold, metromanden er dømt ude”.

Det er slet ikke uinteressant at beskæftige sig med fordomme. VI HAR ALLE FORDOMME. Så uanset hvor frisindet og rummelig du synes du er, så har du fordomme om andre mennesker. Det gør heller ikke så meget, det er faktiske en nødvendighed, fordi det er en måde at orientere sig i verden på. Når du tror du ved hvem andre mennesker er, når du mener at kunne forudse hvordan de vil reagere, så bliver du tryg. Der er “orden” på verden i en eller anden udstrækning. Bevidste fordommer er altså sunde og gode.

Det bliver til gengæld problematisk at have fordomme, når du kommer andre mennesker i bås og de dermed ikke får en chance for at vise hvem de er. Det sker hele tiden, især i parforholdet. “Om lidt siger han garanteret…”, “Du er altid efter mig, du vil bare såre mig…”, “Det er det sædvanlige med dig, jeg VED jo at jeg ikke kan regne med dig” osv.

Derfor har vi fordomme

· Vi sætter hinanden i bås, fordi vi så slipper vi for at beskæftige os med os selv.

· Vi dømmer andre, fordi så føler vi os selv lidt klogere/dygtigere/hurtigere/smukkere (sæt selv ind).

· Vi forsøger at kontrollere virkeligheden, for at kunne berolige os selv.

· Vi har fordomme fordi det giver os en oplevelse af at høre til i en gruppe. “Dem og os”

Er du nysgerrig på dine fordomme og vil du gerne være et mere rummeligt menneske, så vær vågen og opmærksom. Hvis du kan se at du har gang i en fordom eks. i dit parforhold, så SPØRG. Det støtter dig i at holde nysgerrigheden overfor din partner ved lige. Du er sikker på at du ikke blot tror, men rent faktisk ved. Du kan forholde dig til sandheden i stedet for at reagere på en fordom. Der er altså lutter gode sager at hente, hvis du smækker skyklapperne af og åbner øjenene ud i verden.

Held og lykke med det.

Kærlig hilsen

Katrine

Vil du læse mere om fordomme, så læs mit indlæg Er du modig hér eller om hvorfor nogle mænd ikke kan tale om følelser lige hér.

Vil du have mere af mig, så meld dig til mit nyhedsbrev lige hér.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.