Fordommenes holdeplads

En ting jeg meget ofte oplever med klienterne i min praksis er, at de konkluderer på livet løs, uden at tjekke med deres partner, om det rent faktisk forholder sig, som de tror. Når manden siger noget, så er konen helt sikker på, at hun ved hvad han mener og omvendt. Fordommene florerer altså i bedste velgående, og det har nogen gange fatale konsekvenser for kommunikationen. Vi reagerer nemlig på formodningen om, hvordan vi tror tingene forholder sig for vores partner, fremfor at tjekke om denne formodning også har hold i virkeligheden.

Læg mærke til når I taler sammen, om du tænker:

· hvor er han sur

· hun respekterer mig ikke, når hun siger det på den måde

· siden hun ikke svarer, så vil hun nok ikke det, jeg foreslår

· han kan ikke lide min nye kjole, det kan jeg se på hans øjne

· han gider ikke gå tur, ellers havde han allerede taget sko på

· hun elsker mig ikke, for hun siger det aldrig

· hvis vi snakker om det, så betyder det også, at det er sådan hun vil have det

· når han kigger ud af vinduet på den måde, så er det fordi han synes, jeg er kedelig

· hun bliver garanteret såret, hvis jeg siger…

· når hun sukker, er det fordi hun ikke kan lide, det jeg siger

Eksemplerne er utallige, du ved sikkert hvad jeg mener. Som sagt kan det have vidtrækkende konsekvenser, fordi vi reagerer på noget, vi ikke ved, om rent faktisk er gældende. Vi når altså ofte at blive såret, vrede eller føle os afviste og begynder at forsvare os, skælde ud eller trække os på et meget tyndt grundlag. Man kan sige at vi er for dårlige til at tjekke op hos hinanden, om det vi opfatter rent faktisk er sendt af sted i samme mening, som den lander hos os selv.

Det handler simpelthen om at spørge.

· du lyder sur, når du svarer mig, er du det?

· jeg er ikke sikker på, at du vil gå tur, siden du ikke har taget sko på endnu. Er det rigtigt set?

· jeg er i tvivl om du elsker mig, siden du aldrig siger det. Gør du det?

· når du svarer mig så kort for hovedet, bliver jeg tvivl om du mener dit svar. Gør du det?

· når du sukker, er det så fordi du ikke kan lide det jeg siger?

· jeg er bange for, om du blev såret over det jeg sagde, gjorde du det?

Enklere bliver det ikke. Bare ærgerligt at vi ikke gør det noget mere. Start bare i dag og husk det næste gang du er fuld af fordomme om din partner. Måske holder han eller hun mere af dig end du går og tror og det er spild af dejlig kærlighed.

Held og lykke med det.

Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.