Vi er for forskellige

De fleste af os forelsker os i en, som ikke ligner os selv. Ellers ville der ingen spænding være og vi ville leve som bror og søster. Ikke desto mindre hører jeg ofte, at det netop er forskelligheden, som mange finder rasende tiltrækkende, når de er forelskede og mega udfordrende, som årene går og den forskellighed bliver mere og mere tydelig. Nogle lader sig endda skille, fordi de mener de er for forskellige. 
Eller synes, at de ikke passer sammen længere.

Lad det være sagt med det samme: vi er nødt til at have nogle helt grundlæggende værdier til fælles med det menneske vi deler bodyshampoo med. Hvis vi er uenige om fundamentet for selve livet, så er vi for langt fra hinanden til at kunne skabe et liv sammen, som tilfredsstiller begge. 
Hvis den ene vil bo på Lolland og den anden i New York, bliver det svært at få til at lykkes.
I denne uge vil jeg skrive om en af de andre store grunde til, at vi ikke får holdt kærligheden i live. Eller løber sur i den og ikke kan genfinde alt det dejlige vi havde i starten af forholdet. Og nej det handler i bund og grund hverken om utroskab eller om, at vi er for forskellige eller er vokset fra hinanden. Det handler om at vi ikke har lært at håndtere forskelligheden på en måde, så den bliver en styrke fremfor en svaghed i parforholdet.

Det lyder måske sært, at man kan leve sammen i massevis af år og ikke kende hinanden, men det er der faktisk mange mennesker som gør. Forstået på den måde, at vi grundlæggende er for dårlige til at vise hvem vi er inderst inde og til at acceptere at det indre netop ser forskelligt ud. Og at det er godt, at det er sådan. Vi har for meget fokus på det, vi gerne vil have af hinanden, fremfor at vise hvem vi selv er. 

Vi har for travlt med hinandens fejl og mangler, i stedet for at bruge krudtet på vores egen del. Det slider kærligheden op.

· Du skal altid kritisere mig, kan du ikke bare for en gang skyld være tilfreds med det jeg gør?· Du hører aldrig hvad jeg siger, hvor mange gange skal jeg gentage det?· Hvis du virkelig elskede mig ville du..Alt for ofte har vi fokus på det vores partner gør, i stedet for at være tydelige med hvem vi selv er. Og hvorfor skulle det så være så vigtigt tænker du måske, han må da kunne se på mig, hvor ked af det jeg er!

 Men nej, det kan han desværre ikke. Lige så lidt, som du kan se på ham, om det sårede ham det du lige sagde. Det er til gengældt nemt at føle sig kritiseret eller bebrejdet, eller tage det den anden siger personligt og så er det så sikkert, som ammen i kirken, at der er optræk til konflikt eller kølig afstand.

Men… hvis nu du hver gang du tænker “du” i stedet siger “jeg”, så bliver det så meget mere spiseligt, det du siger. Så er det meget nemmere at få dit budskab igennem og dit behov dækket eller din grænse markeret.

I stedet for at pege fingre så prøv det her (læg mærke med at alle sætninger starter med “jeg” i stedet for “du”. Og nej, du kan ikke sige: jeg føler at du… For så er du allerede ovre og rode hos din partner igen.

· Jeg føler mig utilstrækkelig, når ikke du er tilfreds med det jeg gør.

· Når ikke du reagerer på det jeg siger, så føler jeg mig ikke respekteret. Det er som om det jeg siger ikke betyder noget. Er det rigtigt?

· Jeg føler mig ikke elsket, når du… Jeg savner at føle mig valgt og prioriteret af dig.

· Jeg bliver bange for at du ikke elsker mig mere når du…

· Jeg bliver nødt til at lukke ørene, når du skælder ud, for jeg kan ikke lide det.

Hele forskellen er, at du fortæller noget om dig selv, i stedet for at have fokus på det din partner gør eller ikke gør. Hvis udgangspunktet er, at I begge gør det så godt I kan, hvis I bevarer nysgerrigheden for hinanden og i øvrigt sørger for at være tydelige med jeres behov og jeres grænser, så kan forskelligheden for alvor være en force fremfor en forhindring i parforholdet. Det er bare ikke os alle, der har lært at være sådan og det må vi så lære os selv.

I behøver ikke nødvendigvis forstå hinanden, men I skal respektere at I ikke altid er enige eller tænker ens. I skal tro på, at I begge bidrager på hver jeres måde, til et fælles bedste, så er I nået rigtig langt.

Held og lykke med kærligheden.

Katrine

Læs også: Det er din skyld, at jeg har det sådan hér

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.