Stærke kvinder og passive mænd – sådan genopretter I balancen

En af de udfordringer i parforholdet jeg oftest bliver spurgt om, handler om at kvinden har magten i forholdet. Den følelsesmæssige, den praktiske og måske endda også den intellektuelle magt. Ofte ender kvinden med at blive træt af manden eller forelsker sig i en anden.

Når kvinden mister kærestefølelserne og respekten, kan de så findes igen eller er det for sent, når de først er væk?

Hvad har du lært?

Vi skal lidt tilbage i tiden. De fleste kvinder i min generation og yngre, er vokset op og er opdraget til, at vi skal tage en uddannelse og klare os selv, så vi ikke, modsat vores mødre og især bedstemødre, bliver afhængige af en mand.

Det betyder, at vi ikke behøver en mand i vores liv, af økonomiske, kulturelle eller praktiske årsager. Men det betyder derimod ikke, at vi ikke gerne vil have én. Vi vil gerne kærligheden og familien og nærheden og samværet.

Udfordringen er, at når disse selvstændige kvinder er i et parforhold, så klarer de sig rent faktisk selv. På langt de fleste punkter. De har lært at have en holdning til børneopdragelse, indretning og ernæring og de er vant til at gå efter at få det de vil have.

Mændene

Modsat har mændene set deres far gå på arbejde og måske endda være med i husholdningen, men de har ikke oplevet at far var nødt til at kæmpe for sin plads og for ligeværdigheden i forholdet. På det punkt har de ikke haft et forbillede, som de kan bruge i deres parforhold som voksne.

Derfor lader de ofte stå til. De bliver passive. For at undgå konflikter og fordi det er lettest, hvis konen er glad. De er ikke nødvendigvis “under tøflen”, de ved blot ikke, hvordan de skal komme på banen på en god måde og få plads til sig selv. I parforholdet og måske endda også i familien, hvor mors ord vejer tungere end fars.

Magtbalancen skrider

Med årene bliver magtbalancen mellem dem større og større. Manden bliver mere og mere usynlig og kvinden sidder på magten i familien og ender med at miste respekten for ham eller forelske sig i en anden.

Det er den korte forenklede og generelt betragtede version. Det findes selvfølgelig også med ombyttede roller.

Det her er processen til at ændre mønstret

  • Det vigtigste er at I anerkender, at I har denne her problematik og at I begge har været med til at skabe den. I er begge ansvarlige.
  • Tag ansvar for hver jeres del og lad være med at pege fingre og bebrejde den anden.
  • Måske er det en idé at kigge tilbage på de familier I kommer fra. Der er sikkert noget genkendelse at hente dér.
  • Tag en snak om, hvad I har brug for hver især, for at kunne genoprette balancen imellem jer.
  • Husk der er ikke noget der er rigtigt og noget, der er forkert. Der er din virkelighed og min virkelighed.
  • Som kvinde er det vigtigt at kunne give sig hen og som mand er det vigtigt at være tydelig, for at bevare det feminine overfor det maskuline.
  • Derfra er det øvelse, øvelse og øvelse

Mønstre i parforholdet kan ændres. Det kræver at I begge er villige til det stykke arbejde, der ligger foran jer. Det skal nok blive godt. Ellers ringer I bare 23806016

Held og lykke med projektet.

Kærlig hilsen Katrine

Læs også: Hvem er mest rigtig?

eller hør interviewet i Nova: Mor for din mand

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.