Dilemmaet mellem passionen og trygheden i parforholdet

I sommers var jeg til foredrag med et af mine idoler inden for terapiverdenen Esther Perel. Hun er oprindeligt belgisk men gennem mange år bosat i NY, hvor hun praktiserer som parterapeut. Du kan se hendes TED talk (jep rimelig sej dame) om Rethinking Infedelity HER.

Lange parforhold
Esther beskæftiger sig især med lange parforhold. Selv har hun være gift i 31 år. Hun er optaget af, hvordan man holder passionen i live, selv efter mange år med den samme partner og især hvordan man håndterer utroskab. Det sker jo hele tiden.

Det er et paradoks at, vi i vores kultur har en romantisk forestilling om kærligheden. At vi tror vi skal have alle vores behov dækket af det samme menneske. At vi vil leve romantisk og med passion år efter år. Vil vil gifte os af kærlighed, og vil have en ven, en medforælder, en kæreste, en sparringspartner og en elsker i én og samme passion. Det kan nærmest ikke lade sig gøre.

Før i tiden var ægteskabet en praktisk foranstaltning, hvor vi skaffede os det vi manglede andre steder. Nu vil vi have det hele i en og samme person. Det er noget af en udfordring.

Paradokset
Paradokset består i, at for at kærlighed kan gro, har vi brug for tryghed, nærhed, forudsigelighed og intimitet.
Modsat passionen som har brug for en grad af utryghed, det ukendte, uvished og det farlige og forbudte, for at kunne blomstre.

Som Esther Perel siger:

How can we desire something, that we already have?

Hvordan kan vi begære noget, som vi allerede har.

Det er et paradoks.

Så hvad gør vi?
Derfor er det vigtigt at vi bevarer nysgerrigheden i forholdet. At vi ikke afslutter hinandens sætninger og tænker “åh gab, jeg ved lige præcis hvad du vil sige nu”. Sandheden er, at langt de fleste i virkeligheden slet ikke kender hinanden. Det tror vi bare, at vi gør, og derfor begynder vi at kede os og synes at i dag ligner i går til forveksling. Jeg ser det hver dag i min praksis.

Når jeg graver lidt dybere, så dukker der ønsker og længsler frem som parret ikke har talt om i alle de år, de har delt bord og seng. Hverken omkring deres frustrationer, de grænser de ikke får sat og de ønsker de ikke får udtrykt. Af alle mulige årsager.

Keder du dig?
Så selvom du synes du keder dig og lige præcis ved hvad han tænker og føler. Hvis du synes der er for meget trummerum og det altid er det samme, så er det tid til at smøge ærmerne op. Der er masser af udforske endnu og jeg vil næsten garantere dig at det kommer til at kilde…

Læs også: Jacobs krise

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.