Caroline har det svært med nærhed

– om at ønske sig det man ikke selv kan levere

En serie på tre mails om at have det svært med nærhed.

Caroline kom til mig alene, selvom hendes problem viser sig i hendes parforhold. Hun var godt klar over, at det er hende selv, der har et problem og det vil hun gerne have hjælp til, så hun og hendes mand kan fortsætte med at være sammen.

Deres liv kører godt med børn og arbejde og hus og alt det andet de skal. Men Caroline keder sig. Hun vil gerne, at de er mere kærester, er mere intime, hun vil gerne forføres, tages med storm og bare give sig hen. Alt det vil hendes mand sådan set også gerne, problemet opstår, når han prøver at give hende det hun ønsker sig.

Caroline har det nemlig svært med berøringer, nus og kys. Hun føler sig lidt kejtet i det. Når hendes mand nærmer sig eller arrangerer en romantisk middag, bliver Caroline nærmest lidt genert. Hun synes, det er svært at være i det tætte intense rum med sin mand og har mest lyst til at slå blikket ned eller sige noget sjovt, der kan bryde det ubehagelige.

Samtidig har hun en længsel efter at være i det tætte og nære og helt nøgne sammen med ham. Hun vil gerne kunne se ham i øjnene, når de dyrker sex. Vil gerne kunne række impulsivt ud efter ham, når han går forbi og fortælle ham sine dybeste hemmeligheder. Men det virker bare så unaturligt og kikset. Det er meget nemmere at gøre det lidt morsomt eller helt lade være. Mest det sidste.

Caroline er vokset op i en familie alene med sin far og mor. Faderen og moderen havde et praktisk forhold. De holdt meget af hinanden og levede i fordragelighed. Som gode venner. De var sjældent uenige om noget og gjorde som regel alting sammen. Det var Carolines forbillede på kærligheden.

Lidt teori
Når to mennesker mødes og indgår i en intim relation, så kræver det plads til forskellighed. Fordi lige netop den forskel på dig og mig, gør det interessant at mødes. At lære den anden at kende, fordi han er anderledes end én selv. Hvis vi er sammen med et mennesker, der ligner os selv, vil det ofte være nemmere, men ikke særlig interessant. Lidt ligesom Carolines forældre.

For at kunne skabe intimitet og nærhed, er man nødt til at være i stand til at give sig hen. Man må satse på, at den anden synes man er dejlig og smuk, også når man lukker op for sit inderste. Man skal turde række ud og vise sit lyst og sit begær, også selvom man måske bliver afvist. Berøring, kys og knus er en måde at vise sin kærlighed på. Man skal have en fortrolighed og naturlighed omkring sin krop og det at røre ved og blive rørt ved. Det er desværre ikke alle der kan det. Det er ikke alle, der har lært det, og det er individuelt, hvor meget lyst man har til det.

Forudsætningen for at kunne skabe nærhed er også at du er ok, og jeg er ok. Hvis der er en ubalance i magtfordelingen i forholdet, hvis den ene føler sig uværdig eller underlagt, kan man ikke skabe nærhed. Nærhed kræver ligeværd.

Caroline havde ikke lært hvordan hun kunne udtrykke sin kærlighed med fysisk berøring. Hendes forældre havde levet sammen som gode venner og hun havde ikke oplevet dem tungekysse i køkkenet eller far lige give mor et klask i måsen med avisen, når hun passerede hans lænestol. Hun havde ikke set dem være uvenner og blive gode venner igen og hun havde ved Gud aldrig hørt dem bolle (som det jo hed i 70´erne).

Så når Caroline var sammen med sin mand vidste hun ganske enkelt ikke hvordan hun skulle gebærde sig. Når det kom til intimitet, var hun uerfaren som en teenager, og det var hun nødt til at forholde sig til.

Det eneste der var at gøre, var at begynde at modne den rødmende lille pige hun havde inden i. Hun måtte eksperimentere, og selvom det var virkelig kejtet og ubehageligt, så måtte hun lære at flytte sine grænser. Hun måtte også lære sig selv og sin seksualitet og kvindelighed at kende. Når hendes forældre havde været næsten kønsløse på den måde, at der ikke var forskel på far og mor, det var bare trygt og rart og hyggeligt, så har Carolines mor ikke været et tydeligt forbillede på det at være kvinde. Hvad vil det sige at være kvinde overfor en mand? Hvordan er en kvinde indtagende, flirtende, eftergivende på en måde, så det seksuelle spil bliver spændende? Så man kan lære at udtrykke sin kærlighed også med det fysiske.

Vi kan ikke gøre noget, vi ikke har lært på vores vej gennem livet. For at lære at cykle er der nødt til at være nogen, der holder fast i sadlen indtil man lærer at holde balancen. Hvis man skal lære at sætte grænser, må man have en far og en mor, som kan vise hvordan man gør. Hvis man skal lære at udtrykke sine behov må ens forældre være imødekommende og lyttende, så man lærer, at man er ok uanset hvilke behov man har.

Caroline var ganske enkelt nød til at lære sig selv det hendes forældre ikke havde lært hende. Med hjælp fra sin mand.

Læs også: Når lysten til sex forsvinder, så gør I sådan her 

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.