Det er din egen skyld, du er single!

Jeg har fået en mail på Facebook fra en kvinde i 30´erne, som føler sig meget stødt af titlen på mit singleforløb Derfor er du stadig single, som dukker op som annonce i hendes feed.
Hun synes jeg med den titel siger, at der så er noget i vejen med hende. At det er hendes egen skyld, at hun er single og at hun så nok ikke fortjener kærlighed.

Kender du det?
Måske har du det også af og til sådan, med det jeg skriver. At du bliver ramt på den ufede måde og kommer til at føle dig forkert.

· At det er din egen skyld at du ikke lykkes med kærligheden. At du burde være blevet i dit ægteskab, for det handler bare om at kæmpe for det og du vælger jo selv det liv du har. At du selv er ansvarlig. For alt.

· Eller hvis du ikke kunne holde ud at blive hos din mand, som var utro, for du har jo selv en andel i det der foregår i dit ægteskab.

· Eller at I har så mange konflikter hjemme hos jer og dem er du jo selv med til at optrappe ikke?

· Eller hvad hvis du ikke elsker hende mere, så er det vel også din egen skyld, for du kunne jo have gjort noget ved det noget før!

· Eller at du ikke føler dig elsket og værdsat. Det kan du jo gå i terapi for og se at få løst. Det er dit ansvar.

Hvad mener jeg egentlig?
Det kan sagtens læses sådan det jeg skriver. At du har det fulde ansvar for dit liv og at det er et spørgsmål om hvordan du ser på det. At du på den måde selv bestemmer, hvordan du har det. Sådan lidt a la´du vælger selv om glasset er halv fuldt eller halv tomt. Om du vil være lykkelig eller ulykkelig.

Med andre ord: det er din egen skyld at du er single og det er din egen skyld, at du lever i et ulykkeligt ægteskab. Eller at du er blevet skilt. Du kan jo bare tage ansvar og gøre noget ved det.

Jeg bliver altid overrasket, når jeg får mails som den fra, lad os kalde hende Mette. Det kommer bag på mig at nogen kan læse det jeg skriver, som om jeg mener, at de er forkerte. At det alt sammen er deres egen skyld. Men jeg ved, at jeg kan blive opfattet sådan og det er jeg lige blevet mindet om igen.

Jeg får derfor lyst til at slå noget helt fast:
Jeg er fuld af ydmyghed og respekt overfor alle dem jeg har i terapi og som deltager i mine grupper og på workshops. Og også overfor dig, som læser disse nyhedsbreve.
Som jeg plejer at sige, når klienter sidder i stolen hos mig første gang: at de selv er eksperterne og derfor er de eneste, som kan vide, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, for lige præcis dem.

Det jeg kan tilbyde er det jeg ser og det jeg ved. Jeg tilbyder altså mit billede af deres virkelighed og jeg fortæller dem om det jeg ved om, hvordan vi mennesker er skruet sammen. Jeg har ti års erfaring i at se og fornemme, hvad der er på spil hos et andet menneske og den erfaring stiller jeg til rådighed. Ofte rammer jeg plet og af og til er det ved siden af. Det er ikke så vigtigt. Det vigtige er at de mennesker, som kommer for at få min hjælp, føler sig set, hørt og forstået. Og at de rent faktisk oplever det der foregår som hjælpsomt. Også når jeg skriver, som her.

Så når Mette læser mine annoncer på Facebook og når du læser med i mine nyhedsbreve, så har jeg ikke en kinamands chance for at vide, hvad du tager med dig. Jeg kan sende et budskab afsted i bedste mening og du kan i den anden ende læse, at jeg synes du er helt forkert på den.

Fuldstændig lige præcis, som det sker i kommunikationen hele tiden i alle forhold over hele verden.

Som jeg skrev til Mette, så kan jeg komme til at synes mine bryster er grimme, når jeg ser de fine eksemplarer, på reklamerne for plastikkirurger, der bliver reklameret for på busserne. Det kan også være jeg er ligeglad eller at min veninde endelig tager springet og får lavet dem, hun har ønske sig i mange år. Det er ikke til at vide. Det afhænger af øjnene der ser og opfatter.

Jeg håber, du sidder derude i den anden ende og læser med og kan mærke at jeg ønsker dig det godt. Med mine skriverier, mine terapier, workshops og forløb. Så skal jeg love at gøre mig umage med at være så nuanceret og grundig, som overhovedet muligt. Med at gøre dig klogere på dig.

Jeg ønsker mig nemlig allermest, at jeg kan hjælpe dig videre. Til at få det bedre med at være den du er. Hvor du er.

Kærlig hilsen Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.