Har du mistet lysten til sex med din partner?

Well, så er du langt fra den eneste og det er der flere grunde til.

For det første er passion tæt forbundet med usikkerhed, forstået på den måde, at for at vi er passionerede omkring hinanden, skal der være et gran usikkerhed. Vil han mig, så meget som jeg vil ham? Er hun lige så vild med mig, som jeg er med hende?

Som den amerikanske parterapeut Esther Perel siger

How can you desire something, you already have?

Altså at når vi lever sammen, spiser sammen, sover sammen, har børn sammen og betaler termin sammen, så er vi et langt stykke af vejen sikre på hinanden og derfor kan vi sige. Ej jeg orker ikke i dag, vi gør det i morgen. Vi har simpelthen ikke den samme motivation, for at gøre os umage og være på lakridserne overfor hinanden. Det er et vilkår.

Samtidig er det også ofte set at par, som har utroskab inde på livet knepper som kaniner (pardon my french), simpelthen fordi passionen og risikoen for at miste, er tilbage i deres forhold. Det er helt normalt.

Vi må altså på anden måde skabe den nysgerrighed og leg som vi får foræret i forelskelsen i starten af forholdet og derfor nu selv må stampe op af jorden.

Det er selvfølgelig helt ok at lege Vi mødes tilfældigt på en bar eller rende rundt efter hinanden i grisekostume, men der behøver ikke skulle helt så meget til. Det handler simpelthen om at bruge tid sammen og blive ved med at holde passionen i live. Desuden avler sex, sex, så jo mere I dyrker, jo mere vil I få lyst.

Det var den nemme afdeling.

Den mere komplicerede handler om at vores lyst (især kvinders) er meget sårbar overfor hvordan vi har det. Med os selv og med hinanden. Det handler altså både om at tage ansvar for vores egen seksualitet, så den ikke går i dvale. Det betyder at dyrke sin lyst med lystfulde ting. Du vælger selv om det skal være porno, erotiske noveller, onani, tantramassage, lange karbade eller hvad du nu lyster. Det er dit ansvar.

Den anden del handler om jer og det er et af de emner, jeg taler en del med mine klienter om.

For der er en grund til at lysten falder. En del er det med passionen som beskrevet ovenfor, men det handler som regel også om noget andet.

Her kommer et par forslag til, hvad det kan handle om hjemme hos jer:

· Du får ikke sagt fra og oplever at dine grænser bliver overtrådt, så din eneste måde at klare dig på, er at trække dig.

· Du føler dig utilstrækkelig og oplever ofte at din partner brokker sig og kritiserer og du mister lysten.

· Du synes det er dig, som har overblikket over det praktiske derhjemme og når klokken er 21, så orker du ikke give mere til nogen.

· Du føler nogle gange at du har et barn mere end dem du har født og det er meget usexet.

· Hvis din partner ofte hæver stemmen og det er ubehageligt for dig, er det ikke særlig lystfyldt senere på aftenen at skulle åben dig for ham eller hende seksuelt.

· Hvis din partner ikke er tydelig med sine behov og sine sine grænser og du har svært ved at mærke ham eller hende, så vil du med tiden miste lysten til at være tæt på.

· Hvis din partner har været utro og du er så såret, at det er svært at forestille dig, at skulle give dig hen igen.

Som du kan se, er der mange grunde til at lysten forsvinder og det handler ofte mere om, hvordan vi har det med os selv og hinanden følelsesmæssigt, end om noget rent seksuelt.

Så derfor: du har ansvaret for din egen seksualitet og I har ansvaret for det, som foregår mellem jer.

Så nej, det er ikke ok som mand og spørge: Skal du smage fars pølse i aften, skat? og så regne med hun hopper på den (tøhø!) og det er ikke ok som kvinde, bare at lukke ned uden at tage ansvar for, hvad det handler om.

Og i øvrigt er der også masser af forhold, hvor kvinden har lyst og manden ikke har.

Det der skiller os fra blot at være gode venner er vores sexliv, som vi sjældent har med vores venner.

Tag jer af det og plej det, så kan det sagtens vare hele livet. Og ja, man kan godt have sex selvom han ikke længere kan få den op og stå. Sex handler ikke kun om penetration.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.