Bliv set og hørt som den du er

Vi mennesker har alle brug for at føle os værdifulde. Vi har brug for at opleve, at vi bliver set og holdt af, som den vi er. Det er afgørende vigtigt for, at vi har det godt og trives – især når det kommer til kærligheden.

Og derfor er vi så sårbare i vores kærlighedsforhold, for hvad gør vi, når vi ikke føler os lyttet til og forstået? Kan jeg overhovedet stole på, at det menneske jeg elsker, er der for mig? Vil høre hvad jeg siger og forsøge at forstå? Vil komme mine behov i møde og elske mig, på trods af alle mine fejl og mine svagheder?

Og hvad hvis jeg slet ikke har lært at mærke, hvem jeg er? Hvad jeg føler og hvad jeg har brug for og hvor mine grænser er? Kan jeg så forvente, at et andet menneske skal elske mig og fylde mig op? Hvis jeg ikke engang kender mig selv?

Så der er uendelig meget på spil, der kan gå så meget galt, når det kommer til kærligheden og derfor er der også mange, som ikke lykkes med den på den lange bane. Så kan jeg på nogen måde bidrage til at du og I bliver klogere på jer selv og på kærligheden, så vil jeg synes, at jeg gør en forskel i verden.

Her får du de vigtigste fem trin til at blive bedre til at blive set, hørt og anerkendt i kærligheden.

1. Vi kan ikke elske nogen, som ikke viser os hvem de er. Så det første og måske vigtigste skridt er at opdage hvem du er som menneske. Hvilke værdier har du, hvad er vigtigt for dig i dit liv og hvad har formet dig til at være det menneske du er i dag, på godt og ondt? Tænk over dit liv og din barndom, hvad har formet dig? Er der skelsættende begivenheder, som stadig betyder noget for hvem du er? Det er her altså ikke vigtigt hvad du er, det er vigtigt hvem du er.

2. Observer dig selv over noget tid. Hvad lægger du mærke til? Har du det godt? Er der noget i din partners adfærd, som trigger dig, gør dig ked af det eller vred? Føler du dig holdt af eller har du ind i mellem følelsen af ikke at være vigtig? Føler du dig taget for givet eller noget helt tredje? Vær blot observerende og skriv gerne episoder ned, hvis det er en hjælp. Vær ikke dømmende overfor hverken dig selv eller din partner. Du gør det bedste du har lært og det samme gør han eller hun.

3. Når du kigger tilbage på dit liv, kan du så godt forstå at du føler og handler som du gør? Dine forældre er dine forbilleder, også selvom du måske ikke synes, at de klarede den opgave særlig godt. Uanset hvad, har de lært dig om livet, om dig og om kærligheden. Spørg dig selv: hvordan var min far og mor dengang jeg var barn? Ligner jeg dem og på hvilke områder? Hvor vil jeg gøre noget andet, end de gjorde, som kæreste og som forælder?

4. Når du er blevet klogere på dig selv, så mind dig om, at kun du kan skabe den forandring, du ønsker dig. Du er ansvarlig for dit liv. Det er ikke din partner eller din chef eller dine børn eller en helt fjerde, som gør noget ved dig. Du er ansvarlig for, hvordan dit liv ser ud og de følelser du har i dig er dine. Verden og dine relationer kan udfordre dig, men det er dig, som er ansvarlig for, hvordan du vil håndtere det.

5. Del dine indsigter med din partner, hvis du har sådan en. Måske har I lyst til at starte en proces sammen, hvor I begge bliver klogere på, hvad I har med jer i bagagen og hvordan den bagage påvirker jer selv og jeres samliv i dag. Husk at gøre det uden bebrejdelser og anklager. Udgangspunktet er, at I begge gør det bedste I kan. I kan skabe en forandring alene og endnu bedre I kan gøre det sammen og følges ad i processen.

Rigtig god samtale-lyst.

Kærlig hilsen Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.