Derfor skal du sige undskyld!

I sidste uge var jeg endnu engang i Radio4 programmet Missionen og denne gang handlede det om at sige undskyld og om, hvorfor det er så vigtigt at være i stand til at sige undskyld, når man har såret den man elsker.

Du kan lytte med HER.

Og inde i radioen går det nogle gang stærkt, så derfor uddyber jeg her, for jeg er sikker på, at du godt kender det der med at du eller din partner hellere vil save armen af med en sløv neglefil end at sige undskyld.

Men hvorfor kan det lille ord være så svært at få over sine læber? Hvorfor vil vi hellere argumentere herfra og ind i evigheden end sige: undskyld, jeg gjorde dig ked af det! Undskyld, jeg tog fejl! Undskyld, jeg sårede dig!

Den vigtige kærlighed
Vi har alle brug for at få kærlighed. For at blive elsket og holdt af som dem vi er. Vi er derfor bange for afvisningen og bange for at den vi elsker skal synes vi er åndssvage, dumme, utilstrækkelige eller i værste fald, at de forlader os, fordi vi ikke er gode nok til dem. Og at sige undskyld betyder jo netop at fi ikke gør det godt nok og derfor vil vi helst undgå det.

Der er tre vigtige grunde til hvorfor det er så svært at sige undskyld (og sikkert flere):
· Frygten for at blive afvist er styrende for vores adfærd i større eller mindre grad. De fleste af os vil hellere stikke en lille hvid løgn, end vi vil stå ved, at vi jokkede i spinaten. Vi vil hellere give en laaaaang og for den anden fuldkommen ubrugelig forklaring på hvorfor vi kom for sent hjem fra arbejde eller ikke huskede at slå græsset: Fordi vi er bange for at blive afvist.

· Derudover er vi alle påvirkede af det præstationssamfund vi lever i. Du kender sikkert begrebet nul-fejls-kultur og hvorfor fik du kun 10 og ikke 12 eller Her er kun det bedste godt nok. Vi har altså lært at vi skal levere varen, at vi skal være perfekte og vi sammenligner os med andre, for at få fornemmelsen af, om vi selv er gode nok. Når vi er bange for ikke at gøre det godt nok, så er vi bekymret for at blive afvist eller at miste kærlighed.

· Har du lært at du skal være perfekt, for at få anerkendelse og blive elsket? Har dine forældre været kritiske overfor dig eller måske endda overfor sig selv? Hvis du så skal sige undskyld, så vil det føles nærmest grænseoverskridende, fordi det så betyder at du netop ikke er perfekt og ikke har gjort det godt nok.

Ovenstående her er ikke noget, som nødvendigvis foregår bevidst. Det foregår under overfladen og helt automatisk og netop derfor er det så vigtigt, at du opdager hvad der driver dig og hvorfor det er så svært at sige undskyld for lige netop dig. 

Første skridt til at blive bedre til at tage ansvar for at du blot er et menneske, som selvfølgelig begår fejl og blive bedre til at stå ved det og tro at du stadig er værdig til kærlighed er, at du opdager, hvad der driver dig. Hvorfor du gør som du gør.

Sådan gør du nu
Det kan læres og her kommer lidt forslag til hvordan du kan øve dig i at lære at tage ansvar og blive bedre til at sige undskyld.

· som voksne mennesker skal vi kunne tåle en afvisning, så tal venligt med dig selv om at selvom din partner afviser dig, så holder du af dig og det betyder sikkert hverken bål eller brand, hvis du begår en fejl.

· reflekter over hvor drevet du er af at ville gøre det godt, at skulle præstere, at ville være den bedste eller være “rigtig” og få ret. Husk at du også er helt ok, når der er noget du ikke ved bedst og når du tager fejl.

· styrk dit selvværd. Vid at du er et godt menneske som du er og at du stadig får kærlighed, selvom du begår fejl, ikke har ret eller “gør i nælderne”. Det gør vi alle og det er helt i orden.

· øv dig. Sig undskyld ved de små ting og hvis du kan mærke en forklaring trænge sig på, så stop dig selv. Øv dig i at sige: jeg hører hvad du siger, jeg skal lige summe over det, så vender jeg tilbage. Og efter noget tid, skal du vende tilbage, så din partner føler sig hørt og taget alvorligt.

· hvis du er rigtig modig, så deler du din proces med din partner. Stå ved at du ikke har været god til at sige undskyld og fortæl at du gerne vil øve dig i at blive bedre. Når du deler den sårbarhed fremstår du stærkere og mere elskelig. Jeg lover at det virker 🙂

Rigtig god arbejdslyst med at stå ved dig og opføre dig voksent og ansvarligt. Der er mere frihed og kærlighed på den anden side. Jeg ved det, for jeg har prøvet det selv.

Kærlig hilsen og god påske fra Katrine

PS. Hvis du ikke allerede følger mig på Instagram, så laver jeg ofte videoer med eksempler fra min praksis, citater eller andet, som jeg er ret sikker på, at du kan bruge i dit personlige arbejde. Find mig på “Katrine Axholm”.
 
Det har taget mig år at lære at sige undskyld. Jeg har altid været meget usikker og bange for ikke at gøre det godt nok og at sige undskyld betød for mig, at jeg råbte ud over hustagene at jeg netop ikke var tilstrækkelig. 
Jeg har skullet lære at det hang modsat sammen. At jeg netop er tilstrækkelig, når jeg indrømmer mine fejl. 


Anders 43 årJeg har altid skulle være perfekt. Mine forældre stillede meget høje krav til mig. Jeg var enebarn og skulle præstere det barn, de kunne være stolte af. Jeg turde ikke vise min sårbarhed, så at indrømme at jeg ikke gjorde det godt nok var dybt grænseoverskridende, men jeg lærte det.
Lidt efter lidt hen ad vejen. 
Camilla 48 år


På min weekendworkshop Alene i parterapi i Århus den 7. og 8. maj 2022 skal vi netop arbejde med, hvordan du er påvirket af den opvækst du har haft. Hvilke mønstre det har givet dig med og som stadig påvirker dig som voksen.
Og vi skal især tale om, hvordan du kan ændre det, som ikke længere virker for dig. Hvordan skaber du et liv og et parforhold med mere af det, du savner og hvad er din egen andel i det, som ikke fungerer. Det lærer du meget mere om på weekendworkshoppen Alene i parterapi i Århus.

Meld dig til HER.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.