Derfor skal I forventningsafstemme med hinanden

Jeg har ikke tal på hvor mange weekender og ferier min mand og jeg har diskuteret og skændtes og været skuffede, fordi vi troede at den anden… jamen vi skulle da… Simpelthen fordi vi ikke havde lært at forventningsafstemme med hinanden om vores behov og ønsker for weekenden eller ferien eller bare aftenen sammen. Vi havde hver vores plan og regnede helt ubevidst med at den anden ville det samme.

Men vi lærte det hen ad vejen og med meget øvelse er vi nu nået til, at vi lige taler sammen om, hvordan vi flytter en sofa fra et rum til et andet og hvordan vi gerne vil tilbringe weekenden eller ferien eller hvad vi nu skal.

Her få du mine fem trin til at I bliver bedre til at forventningsafstemme med hinanden og dermed undgå mange unødvendige konflikter, fordi I får talt sammen og dermed sikrer jer at I er “på samme side i bogen”, når weekenden eller ferien starter.

Hvad er vigtigt for dig? Reflekter over hvad der er vigtigt for dig i din weekend, din ferie og ja meget gerne for dit liv. Det er vigtigt at du gør det tydeligt for dig selv, hvad du vil prioritere, så du også er klar til at kunne gå på kompromis. På den måde bliver du også mere tydelig i talen, når du og din partner skal forventningsafstemme. Det vil især være godt, hvis du her kan blive opmærksom på, om dine ønsker er ude af proportioner med, hvad der kan lade sig gøre. I forhold til relationen og til familien.

Stiller du for store eller for små krav? Læg mærke til om dine ønsker og krav er i tråd med, hvad man kunne forvente. Læg altså mærke til om du står meget hårdt på det, du vil have, ikke er villig til at gå på kompromis eller netop modsat, er bange for konflikter og derfor ikke får nogle af dine behov opfyldt og måske med frustration til følge? Det er vigtigt at du forstår dig selv, så du kan handle på det og samtidig være villig til at gå komme din partners og din families behov i møde.

Forventningsafstem med hinanden. Nu er det tid til, at I får forventningsafstemt med hinanden. Afhængigt af om I har børn og hvor gamle de er, så sæt jer sammen og smid alt på bordet, som I kunne ønske jer. Til en start er det en god idé, at I forestiller jer at alt kan lade sig gøre og at I har al tid i verden (også selvom det kune er en weekend). Derefter skal der prioriteres og sørg for at alle kommer til orde og får lidt af det de ønsker sig og samtidig kommer de andre i møde.


Til sidst er det din partner og dig som de voksne og dermed de ansvarlige, som tager en snak om, hvordan I forestiller jer at weekenden eller ferien skal foregå. I må træffe de voksne beslutninger og være de gode forbilleder på kompromiser. OG samtidig håndtere at nogen måske bliver skuffede og brokker sig. Det er ok at være ærgerlig over ikke at få det man ønsker sig, også selvom man sidder i paradis i det Græske Øhav.

Tal sammen undervejs Det er vigtigt når weekenden er i gang eller I er afsted på ferien, at I tager temperaturen på forholdet eller hele familien, om hvordan I synes det går. Hvad fungerer og hvad skal der laves om på? Lad alle komme til orde og samtidig er det jer – som de voksne – som tager ansvar og har det sidste ord. Del meget gerne med hinanden, hvis der er noget I synes er svært, så I også får talt om processen med at give alle i familien mulighed for at få deres ønsker opfyldt.

Evaluer efterfølende så I er klogere til næste weekend/ferie/år. Det er nemt alt glemme at få talt sammen, fordi vi ofte er optaget af vores eget, men tag jer tid til at tale om, hvordan I synes det gik. Lad igen alle komme til orde og tag gerne en snak bare jer to om, hvad I synes. På den måde kan I begynde at glæde jer og forberede jer på den næste weekend eller ferie I skal på og I er blevet klogere på, hvad der virker og hvad der skal være anderledes næste gang.

Vær bevidst om at forventningsafstemning kan give anledning til konflikter. Det er helt normalt. Det vigtige er, at begge er opmærksomme på, hvad der er på spil for jer hver især. Rammer I noget dybere eksempelvis at en af jer ikke føler sig hørt eller respekteret, så er det en del af processen, at I får talt det igennem også.

God arbejdslyst og held og lykke med det hele.

Kærlig hilsen Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.