En fars traumer løber videre i de næste generationer

De dårlige oplevelser mænd har fået gennem deres barndom helt fra de små svigt, smerte, og pinlighed over traumer og skam vil – hvis ikke de bliver bearbejdet – forplante sig til hans børn. Det samme gælder kvinder, men i dette nyhedsbrev handler det om mænd. Vi kan kalde det fader-sår eller fader-traumer. Når vi i barndommen oplever ubehagelige situationer som skæld ud, kulde, udskamning eller ikke at blive set eller hørt som dem vi er, så vil vi gå ind i voksenlivet med hjernen i overlevelses-gear. Vi er mere optaget af hvad omverdenen forventer af os, end vi er opmærksomme på os selv og vores egne behov.Mænd med den type opvækst opdrager altså deres børn fra en hjerne som følelsesmæssigt er i overlevelse og dermed ikke med et nervesystem i ro.Børn tager ting personligt, så når en dreng vokser op i en familie med oplevelsen af at han skal præstere, at han skal være stærk, at han skal leve op til sine forældres forventninger og at han ikke må vise svaghed. Så lærer han at han kun er værd at elske, når han er den, de forventer han skal være.Det betyder at han bevidst eller ubevidst måske har meget selvtillid (især hvis hans forældre er stolte af ham), men ikke så meget selvværd.
Han tror ikke på at han er værd at elske, som den han er. Han har måske en oplevelse af at være forkert, ikke god nok eller “i stykker”.Det giver ham udfordringer med at lade andre mennesker komme tæt på. For hvis de kom tæt på, ville de så elske ham, når de ser hvordan han i virkeligheden er?Han vil i pressede situationer blive meget vred, trække sig og lukke ned, gøre nar eller udskamme sine egne børn uden at vide, hvilken indflydelse det har på dem.Han vil have lettere ved at arbejde meget, cykle hurtigt på sin landevejscykel, dyrke sin hobby eller være sammen med mennesker som ikke forventer nærhed. Når det kommer til at vise sårbarhed og håndtere sin kones og sine børns sårbarhed, så kommer han til kort. Simpelthen fordi han ikke har kontakt med sit eget indre følelsesliv.En mand som bærer ubearbejdede oplevelser fra din barndom med ind i sit voksenliv vil have større tendens til vredeudbrud, misbrug, lukken-ned i sine relationer og til utroskab. Simpelthen fordi han ikke kan udholde sin indre smerte. Han dulmer bevidst eller ubevidst.Det handler altså ikke kun om mænd, som har oplevet vold, svigt og misbrug i hjemmet, men også mænd som er vokset op i helt almindelige familier, hvor følelser blev lukket ned fremfor mødt. Familier hvor forældrene ikke viste deres egne følelser. Familier hvor svaghed blev udskammet. Familier hvor der ikke var kontakt eller voksne som kunne regulere deres egne og børnenes følelser.Vi har alle oplevet ubehagelige situationer i vores barndom. Vi er alle blevet svigtet i større eller mindre grad. Spørgsmålet er hvordan vi håndterer de barndomserfaringerne som voksne.De mænd som deltager i mit udviklingsforløb MAND – stå ved dig selv! er alle velfungerende mænd med familie og karriere. Men vi har alle en bagage med os, som påvirker vores evne til at være i vores vigtige relationer.Når mænd synes at livet er svært, så bliver de ofte enten rasende eller trækker sig og lukker ned, når de i virkeligheden er bange, usikre eller kede af det. Det giver bøvl i relationerne og mønstret bliver givet videre især til deres drengebørn.Jeg skriver ikke det her for at true dig eller som en anden forkynder tordne at du skal gå bodsgang for dine synder. Jeg skriver fordi du, når du ser indad kan bryde de uhensigtsmæssige mønstre og gøre noget andet og bedre for dig selv og for din kone og dine børn. Hvordan du vil gøre det er helt op til dig.I MAND – stå ved dig selv! gør vi det gennem samtale. Syv mænd og måske dig og mig undersøger hvad du har med i din bagage og hvordan det påvirker dig. Du vil spejle dig i de andre mænd til møderne og du vil blive klogere på, hvordan dit liv har påvirket dig og især på, hvad du kan gøre anderledes, for at få det bedste ud af resten af dit liv.Hvis du er kvinde og læser med her, kan du gøre det i Alene i parterapi. 

Sammen bliver vi klogere.Kom og vær med og gør noget godt for dig og for dine relationer. Vi starter i janaur 2024. Forløbet består af fem møder en gang om måneden frem til maj. Alle dage fra klokken 17-20 og forløbet koster 6.995 kr. Der er otte ledige pladser. Mere end 100 mænd har allerede deltaget.Kærlig hilsen Katrine Skriv endelig til katrine@axholm.com

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.