Parterapi efter ferien

 Der er stille i disse dag i min terapeutbiks. Finans-grisen har også taget en bid af mig. Der bliver sparret rundt omkring i de små hjem – også på terapi, næsten uanset, hvor nødvendig den er.

Der er nu altid mindre at lave for mig på denne tid af året. De fleste er gået i sommer-mode (jeg selv inklusiv) og har travlt med at komme på ferie, på stranden og i sommerhuset.

Efter en ferie i familiens skød vender mange talstærkt tilbage og har brug for hjælp til parforholdet. Langt størstedelen af mine klienter har været sammen med deres familie i ferien og det kan af og til være en anstrengende affære. I hverdagen har vi travlt med at få alle ender til at hænge sammen, men i ferien er vi sammen med vores familie og dermed ofte også vores partner. Her bliver det rigtig tydeligt for os, hvordan vi har det med hinanden. Og det er ikke alle steder lige godt.

Når en ferie nærmer sig glæder jeg mig hver gang usigeligt til at have masser af tid med min familie og når ferien nærmer sig sin afslutning, så glæder jeg mig usigeligt til at få lidt fred igen. Det er vist helt normalt.

Straks værre er det, hvis sommerferien ender i konflikter og parterne for alvor er ved at få spat af hinanden. Hverdagen ender ofte i praktik og mange aftener falder vi en dødlignende søvn uden tanke for, hvordan vi egentlig har det med hinanden. I ferien er det ikke til at komme udenom. In your face, this is your family, this is your life.

Så hvad sker der, når vi sidder i et sommerhus i regnvejr på den jyske vestkyst og har 14 dage foran os med familien på skødet?

For det første kan det være anstrengende at være tæt sammen hele tiden, selvom det er med dem man elsker. Mange familier vælger at lave aktiviteter på børnenes præmisser og maler sten, drypper lys og spiller Matador til bevidstløshed. Det er hyggeligt et langt stykke ad vejen men det betyder også at vi ikke får tanket op med voksen- eller alenetid. Når ikke vi  gør det i længere tid, så kan vi ikke overskue den koncentrerede tid med børnene og så stopper hyggen.

For det andet giver ferien mere tid til at få øje på, hvem vi er gift med og det er ikke altid at virkeligheden passer til det billede, som vi har i vores hoved og så skal der justeres. Det bliver først rigtig svært, hvis vi bruger sommerferien på at gå og blive irriteret på vores partner. Vi opdager, hvor svært vi egentlig har det med hinanden, hvor dårlige vi er til at kommunikere og så er vi modne til parterapi, når ferien er slut.

En klassiker er også at vi ikke får afstemt forventningerne til ferien. Hvis far vil ligge på stranden alle dage og mor vil på museum og i Bonbon land med børnene og de ikke inden ferien får aftalt, hvornår de gør hvad, så er fanden løs. Det er derfor ekstremt vigtigt at vi er åbne overfor hinanden om hvad vi forventer. Vi skal have talt os til rette, således at hver morgen i ferien ikke starter med en diskussion om, hvad dagen skal bruges til.

En anden vigtig del at have med, handler om hvilke forventninger vi har til hinanden. Hvis mor tager sig af det praktiske i hjemmet i hverdagen, så vil far måske forestille sig at hun har tænkt sig at fortsætte det gode arbejde på ferien også. Mens han læser bøger ved poolen…. (man kan undres over det sjældent går den anden vej). Mor tænker måske modsat, at når nu far endelig har ferie, så tager han lidt over med børnene, madlavningen og indkøbene. Kan du høre konflikten bygge sig op?

Mange par oplever også ofte at det tager noget tid, inden de kan finde ind til hinanden og til intimiteten igen, efter en lang tid i en heftig hverdag. Når vi har travlt og ikke tager os tiden til at tale sammen, så mister vi følingen med, hvor vores partner er.

Det er derfor super vigtigt at tage sig tid til at give hinanden en status på, hvor man er med hinanden, i tankerne og følelserne. Det handler simpelthen om at fortælle om, hvordan man har det, også med hinanden. Her menes der ikke, at man skal fortælle om alt det man synes ens partner gør forkert, men derimod om, hvordan man selv har det inden i. Der vil med stor sandsynlighed dukke nogle emner op, som skal tales til rette og hvis ikke det bliver gjort, så ender de, som små buler under gulvtæppet, som vi hele tiden går og falder over.

Ergo er I gode sammen i hverdagen, er I det sikkert også på ferien. Halter det derimod i hverdagen, så vil det med stor sandsynlighed blive ekstra tydeligt i ferien, hvordan I har det i jeres parforhold.

God ferie til alle derude og I skal være så velkommen i  min biks, når I vender tilbage i hamsterhjulet.

Jeg har tænkt mig at bruge højsommeren på at nyde min familie, smøre frokost til min mand, som skal lægge nyt tag på vores hus og så i øvrigt lige skrive lidt på min eksamensopgave til min Master i Gestaltterapi.

Vi ses derfor her på bloggen igen første fredag i august. Kan du ikke undvære mine skriverier, så læs med på www.viforaeldre.dk, se under ”Blog” God sommer!

Tags:
6 Comments

Post A Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.