Utroskab – Hvad gør jeg?

Der er mange søgninger om utroskab fra Google, som ender på denne blog. Jeg har skrevet et tidligere indlæg om mit personlig forhold til utroskab i det perfekte parforhold og har også lyst til at fortælle om, hvordan jeg arbejder med utroskab og svigt i det hele taget, når jeg har klienter i min praksis.

Utroskab er, for de fleste, det ultimative svigt for parforholdet. Noget af det vigtigste vi har, når vi lever tæt sammen med et andet menneske, er intimiteten og tilliden. Når to mennesker i et parforhold måske ikke længere oplever så meget nærhed eller de har indbyrdes problemer, så forventer vi en suverænitet hos vores partner. Den suverænitet bliver brudt ved utroskab. Når den ene part i forholdet vælger at have intimitet med et andet menneske, så mister parterne den unikke førsteplads hos hinanden. Man kan sige, at den utro part tager noget, der hører til i parforholdet og lægger det hos en tredje.

Mange mænd synes ofte, det er den seksuelle akt, deres kvinde har haft med en anden mand, der er det sværeste at komme over. De har oplevelsen af, at en anden mand har betrådt deres territorium. De fleste kvinder derimod finder det sværest, hvis deres mand har haft et følelsesmæssigt intimt forhold til en anden kvinde. Den følelsesmæssige intimitet betragter de som oftest som deres ”domæne”. Mange kvinder fungerer som en god ven for deres mand og hvis han så begynder at dele ud af sig selv og sine følelser til en anden, så mister konen det i parforholdet.

Hvis I har oplevet utroskab i jeres parforhold er der fire ting, som er vigtige at gøre op med jer selv, inden I beslutter jer for at komme i par terapi og arbejde med jeres forhold.

  1. Begge parter skal være indstillet på at ville arbejde med sig selv og forholdet. Hvad skete der i forholdet, siden det endte med den ene parts utroskab. Selvom du ikke selv er skyld i din partners utroskab, så har I begge et ansvar og en andel i det, som ikke fungerer i forholdet. Det er det, der skal kigges på i terapien.

At arbejde med sig selv i terapi betyder at være villig til at tale åbent om sine følelser og tanker. At ville lære sig selv og sin partner at kende på en ny måde.

  1. Den utro part skal erkende sin skyld uden forklaringer eller på anden måde forsøge at lægge ansvaret fra sig. Han/hun skal angre sine handlinger og have forståelse for, at han/hun har gjort et andet menneske ondt. Der er altså ikke mulighed for forklaringer eller undskyldninger. At utroskaben er sket er ene og alene den utro parts ansvar.
  2. Den utro part skal have afsluttet forholdet til den tredje part fuldstændigt og der skal ikke være nogen former for kontakt.
  3. For at tilliden kan genopbygges, skal der være fuldstændig gennemsigtighed for den forsmåede part. Mobiltelefoner og mails skal være åbent tilgængelige, således at det til enhver tid kan tjekkes, at den utro part gør, hvad han/hun siger og holder, hvad der bliver lovet.

Nu kan parterapien begynde. Det er for de fleste starten på en krise, når utroskab i parforholdet bliver opdaget. Mange par oplever, at der har være dårlig kontakt i forholdet over en længere periode, at forholdet har været problemfyldt eller at den ene eller begge parter har oplevelsen af at være vokset fra hinanden i hverdagens trummerum.

Der skal være tid til, at den forsmåede part kan komme sig over chokket og den utro part skal regne med at være tålmodig og give plads til de reaktioner, som for de fleste kan være mange og ofte voldsomme.

Utroskab er et kæmpe svigt og mange forhold bliver da også brudt på baggrund af utroskab. Men som med alle andre kriser i et parforhold, er utroskab en oplagt mulighed for at se sit forhold efter i sømmene og at udvikle sig sammen. Det I ikke formåede før utroskaben kan nu læres.

Selve parterapien går ud på at lære sig selv og sin partner bedre at kende. I et parforhold reagerer vi ofte ubevidst på gamle mønstre og det er først, når vi opdager, hvad det er, vi gør med os selv og med hinanden i forholdet, at vi kan ændre os og udvikle os sammen.

Når vi er bevidste i vores forhold og om vores partner, vil vi i langt højere grad kunne forhindre, at utroskaben overhovedet sker. Vi får taget problemerne i opløbet og ikke, når det måske er for sent og det kan virke så meget nemmere at gå sin vej end at blive i forholdet.

Min rolle i terapien er at støtte jer i at opdage, hvad I skaber, når I er sammen på godt og ondt. Hvor er det, I taler forbi hinanden, hvor får I ikke kvitteret for det, den anden siger og hvorfor ender jeres konflikter ofte i den samme blindgyde. Mange vil mene, at de er deres partner utro, fordi der er noget de mangler i deres parforhold. Det er min erfaring, at der kan være mange grunde til utroskab. Jeg hører også ofte, at de fleste mennesker ikke vil acceptere utroskab fra deres partner, men når de så står midt i krisen med udsigt til at miste, den de elsker og skulle undvære eventuelle børn, så spørger de sig selv, om det er værd at holde fast i et princip.

Uanset om du er mere tilbøjelig til at gå end til at blive efter utroskab i dit parforhold, er parterapi en mulighed for at få renset luften og få bygget en ny og mere solid basis for et godt liv om eventuelle fælles børn uanset om det er sammen eller hver for sig.

Lær meget mere om det gode parforhold til mit foredrag den 14. september kl 19-21. Læs mere under Foredrag øverst på siden.

Vil du have hjælp til dit parforhold? info@axholm.com – 23 80 60 16

Tags:
19 Comments

Post A Comment

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.