Er du ydrestyret – tæller andres holdning mere end din egen?

Mine klienter spørger mig med jævne mellemrum: Er jeg helt forkert på den? Var det dumt gjort? Eller Hvad synes du om det? I de fleste tilfælde synes jeg det er dybt irrelevant at sige min mening. Det bliver derfor ofte til et ”hvad synes du selv” – svar i én eller anden udgave. Det kan være sundt og godt at få lidt feedback på sin virkelighed en gang imellem, hele forskellen ligger i om man kan ”smage” på det man får tilbage eller om man ukritisk ”sluger” andres mening og gør den til sin egen også selvom den faktisk ikke passer.

Det slår mig hvor ydrestyrede mange mennesker er. Vi har alle i en eller anden udstrækning brug for at spejle os i og få feedback fra andre mennesker. På den måde kan vi få tjekket vores forhold til virkeligheden og til vores selvbillede, altså om vores billede af os selv passer til den oplevelse andre har af os.

Når vi er ydrestyrede derimod, så har vi overdreven fokus på, hvad andre mon synes om os og det vi gør. Vi er altså mere optaget og styret af, hvad andre synes end hvad vi selv synes. Når vi skal træffe en beslutning, stor eller lille, så vægter andre menneskers mening tungere end vore egen og vi vil være tilbøjelige til at følge andres råd, frem for det vi måske selv godt er klar over vil være godt for os.

 • Er du tit i tvivl om hvad der er det rigtige for dig?
 • Spørger du andre mere til råds, end hvad godt er, når du skal træffe en beslutning?
 • Har du svært ved at sortere i de gode råd du får, hvis de er modsigende?
 • Er du fokuseret på, hvad andre mon synes om dig? (Det har jeg været)
 • Er det svært at mærke hvad du selv synes?
 • Sammenligner du dig ofte med andre?

 

 • Har du svært ved at tage imod komplimenter (fordi du ikke rigtig synes du fortjener dem)?
 • Hvis nogen siger noget pænt til dig om dig, begynder du så straks at modsige dem?
 • Synes du det er meget nemmere at hjælpe andre end selv at tage imod hjælp?
 • Tænker du på, hvad andre mon vil synes om dit tøj, når du klæder dig på om morgenen?
 • Har du et stort behov, for at dele dit liv med den ene eller begge dine forældre?
 • Tæller hændelser i dit liv ikke rigtig, før du har fortalt nogen om dem?

 

Jeg kan nikke genkendende til alle punkter i større eller mindre grad. Spørgsmålet er om det er styrrende for dig i dit liv eller om du kan nøjes med at registrere dem og så selv mærke efter, hvad der rigtigt for dig.

Du bliver ydrestyret når du i din barndom ikke har lært at lytte til dig selv. Enten har dine forældre dikteret, hvad der var rigtigt eller forkert, uden skelen til at du var et selvstændigt menneske med dine egne behov, holdninger og følelser. Dine forældre har måske ikke selv været i stand til at handle ud fra deres følelsesmæssige indre og derfor ikke kunne lære dig, hvordan man lytter til sig selv.

Fordi du ikke har lært dig selv at kende, er du derfor nødsaget til at hente en ”facitliste” ude i verden, som du kan pejle efter. Dine følelser har du tidligt pakket så langt væk at det kan virke som om du slet ikke har kontakt med dem og derfor ikke kan bruge dem hensigtsmæssigt i dit liv.

Følelser er fakta, de kan ikke diskuteres. Du har det som du har det, uanset hvad din fornuft forsøger at fortælle dig. Det interessante er, at vi ofte bruger uforholdsmæssigt meget energi på ikke at lytte til vores følelser og derfor har vi kun andres mening at forholde os til.

Hver gang det derfor ville være sundt og godt og hensigtsmæssigt i dit liv at vide, hvilken beslutning du skal træffe og hvilken vej du skal gå, er du derfor prisgivet andre menneskers holdninger. Du er ganske enkelt utrænet i at mærke dig selv.

Det kan heldigvis læres og du skal bare vide, hvor meget nemmere, sjovere og dejligere dit liv kan blive, når du bliver i stand til at leve det i overensstemmelse med den du er. Første skridt på vejen er at erkende at du er ydrestyret. Næste skridt er at øve dig i at mærke, hvad du selv synes og har lyst til. Du har kunnet det engang du lå i vuggen og græd, når du var træt, sulten eller havde ondt, du skal bare lære det igen og forfine det til at kunne handle efter det, som det vokse menneske du er nu. Du skal lære at mærke impulsen og handle på den. Uanset om du er glad, vred, ked af det eller om du skal sige ja til den nye stilling på dit arbejde eller gå på 2. date med ham den nye mand du har mødt.

Vil du lære meget mere om dig? Jeg kan hjælpe dig videre – læs mere HER

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.