Er du egocentreret?

Lavt selvværd viser sig ofte gennem en meget egocentreret adfærd. Når du ikke har en grundlæggende tillid til at andre mennesker vil dig det godt, når din mand siger ”Ja, når nu du beder om et ærligt svar, så ser din røv ser stor ud i de bukser”, din chef kritiserer dit arbejde, din mor kommenterer måden du er sammen med dine børn på, så er du ikke i stand til at høre og mærke kærligheden og respekten i det du får fra andre, men er tilbøjelig til at ”gå efter” det negative.

Jeg tror ikke på at man skal forsøge at se det positive i alt, heller ikke når man bliver kritiseret, tlat ned til eller blandet utidigt i, så skal man sætte en grænse. Jeg tror vi alle har en god grund til at have det, som vi har det, men vi er også selv ansvarlige for at vi opfatter tingene, som vi gør.

Går du ud i verden med forestillingen om at verden er god og at andre mennesker vil dig det godt, fordi du vil dig selv det godt, så vil hele verden se sådan ud. Hvis du derimod har det svært med dig selv og ubevidst ”lytter efter” kritikken, det negative og nedladende i det andre siger og gør, så er du i virkeligheden dybt selvcentreret. Du tror simpelthen at hele verden drejer sig om dig og andre mennesker kun er ude på at såre dig og gøre dig ondt. Du tror du er verdens navle på en negative måde.

Når du har selvværdet på plads og hører andres kritik eller negative reaktioner, så vil du være langt mere tilbøjelig til at bruge kritikken konstruktivt eller tænke at den anden nok har en dårlig dag, siden de har brug for at hælde skrald ud. Når du er i tvivl vil du have mod til at spørge ”Hvorfor siger du…?” eller ”Jeg bliver vred/ked af det når du…” eller ”Jeg bliver i tvivl om, hvordan jeg skal opfatte…”. På den måde kan du få afklaring på hvad afsenderen mente, frem for forudindtaget at formode at de nok mente det på den mest negative måde, du kan komme i tanke om. Ved godt det lyder vildt overdrevet, men der er altså nogle mennesker, som gør det hele tiden og vi gør det alle sammen af og til, så du kan ligeså godt nikke genkendende…

Når du ikke har det godt med dig selv vil du altså være tilbøjelig til at tage det andre siger uforholdsmæssigt tungt. Det ryger altså lige ind i hjertet og du vil tage afvisningen, kritikken eller kommentaren personligt, som var det en kritik af dig som menneske og ikke bare noget du havde gjort eller sagt. Proportionerne ryger ud med badevandet og du vil skyde tilbage eller forsvare dig, for at undgå den grimme følelse af at være såret. Det skal gøre lige så ondt på den anden, som det gør på dig. Konflikten kan begynde.

Det er afsindigt anstrengende at have et lavt selvværd, fordi du hele tiden er på vagt overfor andre mennesker. Måske oplever du det som en befrielse at være alene eller endda blive skilt, fordi du så slipper for at blive mindet om, hvor dårligt du har det med dig selv (selvom du sikkert umiddelbart vil tro at det er din partner den er gal med). Men nissen flytter med og der er kun een, som kan ændre dit syn på dig og dermed på verden. Gæt selv hvem!

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Ja, det er meget godt ramt og en lidt anden måde at anskue det at være egocentreret på.
    for er det ikke hovedsageligt når folk virker som om at de har høje tanker om sig selv eller udelukkende snakker om sig selv at vi normalt kalder det egocentrisk?

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.