Hvem passer på dig?

· Er du den hjælpesomme pige, som altid gerne hjælper venner, familie og kolleger, som har brug for dig?

· Er det svært at sige nej, når nogen beder dig om noget?

· Er grænsesætning ikke lige det nemmeste for dig?

· Kan du godt nogen gange tænke, at de andre da må lade være med at stille så høje krav?

· Bliver du træt af samvær med andre, og forsøger du at undgå dem, som vil have noget af dig?

· Hader du konflikter?

· Har du svært ved at sige fra overfor dine børn/mand/mor?

· Synes du, det er rigtigt, at man skal yde før man kan nyde?

· Er det nemmere at give end at modtage?

At sætte grænser er en af de vigtigste egenskaber du har brug for i dit liv. Der er nemlig ingen andre end dig, som ved hvor dine grænser går, eller som kan sætte dem for dig. Du har altså kun dig selv.

Hvis ikke du sætter dine grænser, slider du dig selv op. Din kærlighed til de mennesker du ikke sætter grænserne overfor, vil langsomt visne. Dit parforhold vil blive ulideligt at være i og samværet med dine børn anstrengende. Dit job vil løbe dig over ende og du vil risikere at ende med at gå ned med stress eller en depression. Bare lige for at male billedet hårdt op.

Problemet er at mange af os ikke har lært at sætte grænser. Vi har lært at være søde og artige og flinke og empatiske. Vi har lært at andres behov er vigtigere end vores egne og at vi kun bliver elsket, hvis vi indretter os efter dem. Da vi var børn fik vi af vide at vi ikke skulle skabe os, rejse os op og opføre os ordenligt, når vi forsøgte os med grænsesætning. Far blev vred eller mor blev skuffet eller ked af det og det lærte os, at deres behov var vigtigere end vores og at vi blev ”straffet” med skældud eller kulde, når vi satte grænser. Derfor er det så svært at sætte dem i dag.

Ikke desto mindre er de livsnødvendige for dit velbefindende og for at du kan skabe dig det liv, du ønsker dig at leve.

Sådan gør du:

· Træk vejret helt ned i maven og giv godt slip på det igen. Du har en berettigelse ved din blotte tilstedeværelse. Det er din ret at sætte grænser.

· Sig til dig selv at dine grænser er berettigede, blot fordi de er dine.

· Dyrk dit selvværd og din kærlighed til dig. Til sidst vil dine grænser føles helt naturlige.

· Øv dig i at sætte grænser der, hvor det ikke er så farligt. Kassedamen i Irma, buschaufføren, andres børn eller lignende· Vær opmærksom på om du forklarer, når du sætter en grænse. Forklaringen er sjælden interessant og budskabet forsvinder, hvis du fylder for mange ord på.

· “Fordi sådan vil jeg have det” er tydeligt nok.

Når du har lært at sætte grænser overfor de mennesker der er tættest på dig, mestrer du dem alle og dit liv bliver så meget nemmere og dejligere. Du vil opleve mere frihed til at være den du er og du vil have meget lettere ved at være sammen med andre mennesker. Det sjove er at andre mennesker også vil have meget lettere ved at være sammen med dig, fordi de ved, hvor de har dig. Glem heller ikke at du er nemmere at elske, fordi du er tydelig med, hvem du er.

Held og lykke med det.

Er det svært? Jeg hjælper dig videre hér.

 

Jeg laver også terapi over Skype. Send mig en mail hér.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.