Er du tryg eller utryg i dit kærlighedsliv?

Den måde dine forældre elskede dig på da du var barn, har afgørende betydning for dig og dine kærlighedsrelationer som voksen.

Over halvdelen af os der lever i Danmark er fulde af tillid. Vi tror på at vi bliver bliver elsket, at verden er god, at vi har betydning og kan være trygge.
Ca 40% er derimod ifølge terapiretningen EFT (Emotionel Focused Therapy) utrygge i vores nære relationer. Vi har tidligt i livet lært, at vi ikke til fulde kan være os selv, at vi ikke kan vise hvem vi er og at vi enten skal kæmpe for kærligheden eller gemme os væk, når vi har udfordringer med vores partner.

Her kommer et par eksempler: Du lever efter en overbevisning om, at man ikke skal lade solen gå ned over sin vrede og at det er vigtigt at få talt tingene igennem og løse jeres udfordringer. Når du og din partner har en konflikt, så vil du have at I taler om den, så I kan sikre jer at I er ok og at der ikke er kurrer på tråden.

Eller: I konfliktsituationer kan du opleve din partner som krævende, at han eller hun hele tiden vil tale og du synes ikke rigtig det giver mening, at I bliver ved at gå i ring med det samme emne. Du har mest af alt lyst til at gå din vej eller sove eller på anden måde komme ud af ubehaget.

Vi kan afhængigt – af situationen – have begge disse to tilknytningsmønstre i os, men som regel og hvis vi bliver presset, så er vi enten mere ambivalent og opsøgende eller undvigende og trækker os.

Du er blevet sådan, fordi du tidligt i livet enten har lært at kærligheden ikke kommer af sig selv, det er noget du skal gøre dig fortjent til og du skal kæmpe for at blive set og elsket. Eller du har lært at det ikke kunne betale sig at række ud eller vise hvem du er, fordi bliver ikke set mødt eller respekteret.

Måske har din barndom set sådan her ud: dine forældre havde meget travlt enten med arbejde eller med deres egne problemer. Du lærte tidligt at tage ansvar og klare dig selv og måske skulle du endda også tage dig af en forælders følelser og velbefindende. Du har lært at kæmpe for kærligheden.

Eller du har oplevet noget i retning af det her: dine forældre viste ikke følelser. De sørgede for at du havde mad på bordet og tøj på kroppen, men de spurgte aldrig hvordan du havde det. Du lærte at klare dig selv og holde dine følelser indenbords.

Vi mennesker er så ens og samtidig så individuelle og derfor har vi lært vores tilknytningsmønstre på forskellige måder. Der er altså ikke en én-til-én måde at blive hverken opsøgende eller undvigende i dit kærlighedsforhold. I øvrigt lærer vi alle og modnes gennem livet og afhængigt af hvem du er sammen med, kan du udvikle et mere opsøgende eller et mere undvigende mønster.

Det vigtige her er, at du opdager hvordan du opfører dig, når du bliver utryg i en koflikt eller ved afstand til din partner. Lukker du ned og trækker dig (undvigende) eller bider du dig fast som en grævling og giver ikke slip før I har løst det, som ligger mellem jer (opsøgende)?

Når du eller endnu bedre I opdager jeres tilknytningsmønstre kan I begynde at gøre noget andet og meget bedre for jeres relation. I mit online fællesskab Love Circle har jeg lavet en guide til hvordan I håndterer jeres tilknytningsmønstre og bliver trygge og bedre til at tale sammen og løse jeres udfordringer.

Du kan lige nu få første måneds medlemskab gratis og allerede i dag blive bedre til at vise hvem du er og få mere ro i dit kærlighedsliv. Derefter koster et medlemsskab 149/mdr.

Vi ses i Love Circle – du kan spørge om lige hvad du vil og det er helt anonymt.

Jeg glæder mig til vi ses derinde.

Kærlig hilsen Katrine

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.