Nyder du julen?

Inden jeg gik på juleferie, talte jeg med nogle af mine klienter om deres bekymring for, at skulle tilbringe julen med familien. Et er at skulle være sammen med anstrengende tante Agathe og onkel Knud, som altid får for meget at drikke under familiejulefrokosten og vil danse tæt.
Et andet er at være sammen med sin partner og sine børn i tolv stive dage. Ingen hjælp fra pool, børnebuffet og solskinsvejr. Bare max indendørs samvær, godt krydret med julefrokoster i familiens skød.

Jeg glæder mig altid til ferien. Til ikke at skulle skynde sig afsted om morgenen og kunne gå rundt i tulle-tøj tre dage i træk. Efter ferien glæder jeg mig også helt ustyrligt til at komme i gang igen. Så er jeg mæt af familiesamvær, opladet og klar til endnu en runde arbejdsliv og hverdag.
I løbet af ferien kan jeg også blive en rigtig sur mor. Når jeg opdager jeg er kortluntet og gnaven, så ved jeg, at jeg har været utydelig med mine grænser. Når jeg synes børnene er mega anstrengende og krævende, så det handler i virkeligheden om, at jeg får dækket for få af mine egne behov og sat for få grænser. Jeg får pleaset for meget og taget for lidt hensyn til mig selv.
Kender du det?

 

Når samværet bliver belastende.

Når vi bliver trætte, irritable, kortluntede og synes vores partner er en spade, så handler det sjældent om, at han rent faktisk er det (selvom det selvfølgelig hænder). Det handler til gengæld rigtig ofte om, at vi ikke har fået passet nok på os selv i relationen. Så bliver partneren symbolet på det, vi ikke får sagt fra overfor og derfor kan vi ikke holde ud, at de er i nærheden.
I bund og grund handler det om dig selv. At du ikke får sagt til og fra. Ikke får løbet den tur, kørt de ærinder i byen uden to børn på slæb eller mødt en veninde til kaffe midt i juleferien, simplethen fordi du trænger til en pause fra familien.

Det er kun dig, der kan mærke dine grænser, kun dig der kender dine behov og dermed også kun dig, der har ansvaret for at få dem sat og dækket. Du er alene på skansen, når det kommer til at tage hensyn til den du er.

Så selvom du synes din mand er i irriterende og ligger lige vel længe på sofaen eller allerede skal ud og cykle igen og det var han da også i går. At han drikker for mange snaps til julefrokosten (og ikke ellers har et problem med alkohol), så er det fordi han gør noget af det du trænger til. Han minder dig på mest provokerende vis, om det du ikke får gjort for dig selv. Pisse irriterende, men ikke destomindre til stor inspiration, hvis du tager ansvaret for, at behovet ligger hos dig.

 

Kærlig hilsen Katrine.

Related Articles

Responses

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse.